Zuid-Korea sluit opnieuw vijf banken

Zuid-Korea heeft woensdag maatregelen genomen om de financiële markten in een rustiger vaarwater te brengen. Vijf banken gaan voorlopig dicht....

DPA; REUTERS; AFP; KRF

DPA, Reuter, AFP, KRF

SEOEL

De handelsbanken Daehan, Nara, Hanhwa, Choongang en Shinhan moeten de deuren tot eind januari gesloten houden, omdat ze hun torenhoge schulden niet meer kunnen betalen. Voor eind dit jaar moeten de banken reorganisatieplannen voorleggen. De kans bestaat dat zij daarna definitief verdwijnen. Klanten kunnen, met steun van de centrale bank, elders terecht voor leningen. De banken raakten in grote problemen nadat klanten vorige week meer dan 1 miljard dollar opnamen.

Vorige week kregen negen andere noodlijdende handelsbanken al te horen dat ze voorlopig dichtgaan. Zuid-Korea kwam daarmee tegemoet aan de voorwaarden voor een internationale steunoperatie onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee is 57 miljard dollar (ruim 114 miljard gulden) gemoeid.

Minister van Financiën Lim Chang Yuel verzekerde dat de resterende zestien handelsbanken op krachtige steun van de autoriteiten kunnen rekenen. Lim verklaarde dat 'de regering verwacht dat de maatregelen zullen helpen om de onzekerheid op de financiële markten weg te nemen', aldus de minister.

Analisten hebben er echter een hard hoofd in of de nieuwe maatregelen de financiële markten zullen stabiliseren. 'Ik denk niet dat de maatregelen een significant effect hebben. Wat we nu zien is dat een compleet banksysteem ineen zakt. De overheid moet actiever worden', zei Cho Il-han, analist bij Boram Securities. 'Het probleem is dat mensen, vooral de buitenlandse investeerders, de Zuid-Koreaanse regering niet vertrouwen', merkte een andere analist op. 'Buitenlandse investeerders zijn niet gek.'

De Zuid-Koreaanse munteenheid, de won, wordt steeds minder waard. Woensdag zakte de koers tot een nieuw historisch dieptepunt van 1565 won voor een dollar. Ook de aandelenkoersen verloren na een korte opleving terrein. De obligatiehandel stelde bij gebrek aan belangstellenden niets voor.

De won was niet de enige munteenheid die terrein verloor. De koers van de Indonesische rupiah zakte woensdag verder weg. Een dollar was 4700 rupiah waard, een nieuw historisch dieptepunt. De financiële markten vertrouwden de verklaringen niet dat president Soeharto gezond en wel is. Ook de aanhoudende onrust in Zuid-Korea drukte de koers.

Geruchten dat de 76-jarige president zwaar ziek is en zelfs was overleden, haalden de koers van de rupiahdinsdag fors onderuit. De munteenheid is door de financiële problemen in de regio sinds de zomer al de helft minder waard geworden. Het IMF en een groep landen sprongen Indonesië een maand geleden bij met ruim 38 miljard dollar aan kredietsteun.

De koers veerde op nadat minister van Staat Moerdiono verzekerde dat de president niets mankeerde en alleen uitrustte van een bijna twee weken durende reis naar het buitenland.

Woensdag volgde een mededeling dat Soeharto begin volgende week deelneemt aan de top van de ASEAN, het samenwerkingsverband van Zuid-Oost-Aziatische landen, in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De organisatie viert daarmee haar dertigjarig bestaan. Volgens Moerdiono zal hij de aandacht vragen voor de valuta-onrust.

Ook directe familieleden van de president probeerden de onrust te bezweren. Soeharto's oudste dochter Siti Hardiyanti Rukmana, beter bekend als Tutup, en zijn zoon Bambang Trihatmodjo verzekerden dat hun vader gezond is. Tutup zei wel dat Soeharto rust nodig heeft, maar ondertussen gewoon ministers ontbiedt. De geruchten over haar vaders zwakke gezondheid zag ze als pogingen om de economie te ondermijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden