Zuid-Korea slikt alsnog strenge eisen van IMF

De Zuid-Koreaanse regering heeft afgelopen nacht na moeizame onderhandelingen alsnog ingestemd met de strenge voorwaarden die de internationale gemeenschap aan miljardenhulp heeft verbonden....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

eis de overheidsuitgaven drastisch te beperken en minstens twaalf nationale en regionale banken te sluiten.

Details over het hulppakket werden nog niet gegeven, maar de Zuid-Koreaanse staatszender KBS meldde dat het land een pakket van in totaal 55 miljard dollar tegemoet kan zien. De VS en Japan zouden 20 miljard dollar in de vorm van kortlopende leningen voor hun rekening nemen, het IMF levert betalingsbalanssteun ter waarde van 25 miljard dollar, daarnaast leveren de Wereldbank en de Amerikaanse Ontwikkelingsbank bijdragen.

Over het grootste hulppakket dat ooit door de internationale financiële instellingen is samengesteld, werd maandag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad tot diep in de nacht onderhandeld tussen Lim en een delegatie van het IMF. Op zondag verklaarde Lim al een akkoord met de internationale gemeenschap te hebben bereikt, maar dat bleek te voorbarig.

Grootste struikelblokken vormden de sanering van de banksector en de bezuinigingen op de overheidsuitgaven. De Zuid-Koreaanse regering ging in de onderhandelingen uit van een jaarlijkse groei van 3 procent. Volgens het IMF is dat veel te optimistisch en moet het land uitgaan van een groei van 2,5 procent. Dat betekent dat Zuid-Korea in de komende jaren nog zwaarder moet bezuinigen dan al was aangekondigd. In een land dat gewend is aan groeicijfers van 6 tot 8 procent is dat een zware opgave. Volgens Zuid-Koreaanse diplomaten zullen de bezuinigingen de werkloosheid opdrijven tot 6 of 7 procent. Een ongehoord hoog cijfer voor Zuid-Koreanen die tot voor kort altijd konden rekenen op werk.

Het tweede struikelblok vormde de eis van het IMF minstens twaalf banken te sluiten. Zuid-Korea zou uiteindelijk schoorvoetend hebben ingestemd met het aantal banken en het tempo. Als gevolg van een groot aantal faillissementen zijn banken in Zuid-Korea in moeilijkheden geraakt. Zij hebben leningen verstrekt zonder voldoende onderpand en kunnen nu zelf niet meer aan hun verplichtingen voldoen.

Met hulp van het IMF wil Seoel voorkomen dat er grote sociale onrust ontstaan en het financiële systeem in elkaar stort. Het IMF beschikt over een waaier aan financiële mechanismes om landen met problemen te helpen. Aangezien de crisis in Zuid-Korea van tijdelijke aard is, zal gebruikt gemaakt worden van de zogenaamde 'stand-by arrangementen'. Dat zijn kort lopende leningen en kredieten die weer moeten worden terugbetaald met rente. Voor 1998 heeft het IMF 50 miljard dollar beschikbaar voor dit soort reddingsoperaties.

De Amerikaanse president Clinton maande de Zuid-Koreaanse regering maandag nog in te stemmen met strenge voorwaarden, die aan de miljardenhulp van de internationale gemeenschap zijn verbonden. 'De financiële stabiliteit en het vertrouwen in Korea moet snel hersteld worden. Een overeenkomst met het IMF is van groot belang ', aldus president Clinton, die de financiële crises in Oost-Azië nauwgezet volgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden