Zuid-Korea - een van de grootste markten voor cryptovaluta - gaat de handel in bitcoins verder reguleren

Donderdag daalde de waarde van de bitcoin met 8 procent tot 14.100 dollar. De oorzaak? Een aankondiging van de Koreaanse regering om de handel in bitcoins verder te reguleren.

Foto epa

In de laatste twee weken van dit jaar wordt de tumultueuze rit van de bitcoinprijs benadrukt alsof het laatste stuk van de achtbaan het spectaculairst is. Vlak voor Kerst ging de virtuele munt door de grens van 20 duizend dollar. Daarna zakte de munt naar een dieptepunt van 10.800 dollar op Eerste Kerstdag om vervolgens opnieuw een reuzensprong te maken. Maar donderdag ging het weer keihard naar beneden. De munt daalde met 8 procent tot 14.100 dollar. Oorzaak was de aankondiging van de Koreaanse regering om de handel in bitcoins verder te reguleren. De Koreaanse regering wil anonieme bitcoinaccountants verbieden en de mogelijkheid krijgen om handelshuizen te sluiten.

Zuid-Korea wordt gezien als een van 's werelds grootste markten - zo niet de grootste - waar een op de drie werknemers geld heeft geïnvesteerd in cryptovaluta. Gemiddeld hebben Koreanen er 4.500 euro in belegd. 'De regering heeft diverse keren gewaarschuwd dat virtuele munten niet als geldig betaalmiddel kunnen dienen en grote verliezen kunnen veroorzaken door de enorme prijsveranderingen', aldus een persbericht. Daarbij werd erop gewezen dat de prijzen voor bitcoins op de Koreaanse handelsplatforms veel hoger zijn dan op die in andere landen, hoewel daar geen voorbeelden van werden gegeven.

Een topman van het agentschap dat zich bezighoudt met het opstellen van de regels in het land zou tegen het lokale persbureau Yonhap de verwachting hebben uitgesproken dat de bitcoinbubbel zal knappen. Niet iedereen laat zich afschrikken door de nieuwe regels. Topman Cedric Jeanson van handelshuis BitSpread zei tegenover zakenzender CNBC meer regelgeving juist toe te juichen.