Zucht naar olie zet Fugro op recordwinst

LEIDENSCHENDAM (ANP) - De wereldwijde intensivering van de zoektocht naar olie en gas heeft de jaarwinst van Fugro verdubbeld tot ruim 99 miljoen euro. Het ingenieursbureau dat groot is in bodemonderzoek presenteerde donderdag de cijfers over ,,het beste jaar uit de historie''.

De nettowinst groeide van 49,3 tot 99,4 miljoen euro. De omzet steeg met 15,1 procent tot 1,16 miljard euro. De autonome omzetstijging bedroeg 12 procent. De winst is licht boven verwachting van analisten. Fugro trok vorig jaar negenhonderd nieuwe werknemers aan om aan de grote vraag naar bodemonderzoek vanuit de olie-industrie te kunnen voldoen.

Onherbergzame plekken

Fugro analyseert over de hele wereld de aardbodem in opdracht van oliemaatschappijen. Een groot deel van dit bodemonderzoek gebeurt op zee. Door de gestegen olieprijs is het voor oliemaatschappijen rendabel geworden om ook op onherbergzame plekken naar fossiele brandstoffen te speuren. Dit jaar zal de sector 15 procent meer investeren, zo is de verwachting. Vorig jaar groeiden de uitgaven met 20 procent.

Ook de toekomstige omzet van Fugro is verzekerd. Begin dit jaar had de orderportefeuille een omvang van 814,1 miljoen euro. Gecorrigeerd voor de gestegen dollarkoers is dat een stijging met 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. Fugro verhoogt voor dit jaar het dividend tot 0,60 euro per aandeel.

Duikactiviteiten

De bodemonderzoeker verkocht vorig jaar duikactiviteiten in Mexico, twee laboratoria in Wales en een minderheidsbelang in informatieleverancier Chartco. Fugro nam in het afgelopen jaar branchegenoten over in Nieuw-Zeeland, China, India en Wales. Ook kocht het een ingenieursbureau in Californië en startte het een gezamelijke onderneming voor zeeonderzoek in Brazilië.

Fugro maakte bij de presentatie van de jaarcijfers bekend zijn onderzoeksschip Geo Barents voor anderhalf jaar aan de Noorse bodemonderzoeker TGS-NOPEC te hebben verhuurd. Het schip zal in de olierijke Golf van Mexico worden ingezet om de bodem te onderzoeken op de aanwezigheid van olie en gas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden