SPUL

Zoveelste kip van morgen heeft in ieder geval lef

De Hollandse Kip van Albert Heijn bleek vooral consumentenmisleiding. Maar hoe staat het met de 'Nieuwe Standaard Kip' van Jumbo?

Loethe Olthuis
De nieuwe standaard kip van Jumbo. Beeld
De nieuwe standaard kip van Jumbo.Beeld

In 2009 spraken alle supermarkten af om geleidelijk plofkip uit de schappen te bannen en te kiezen voor duurzamere kip: met minder gezondheidsproblemen, minder antibiotica en een beter leven. Voor deze 'Kip van Morgen' werden allerlei criteria afgesproken, waarvan telkens iets werd afgeknabbeld. Zo vonden de supermarkten zelfs kip met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming, met minimumeisen voor een gezond kippenleven, niet haalbaar.

Intussen zijn er heel wat 'kippen van morgen' geïntroduceerd onder uiteenlopende namen, bij AH, Dirk en Dekamarkt; in 2015 volgen Spar en Deen. De meesten van deze 'morgenkippen' zijn gewoon plofkip in een marketingjasje. Ze zijn weliswaar van een langzamer groeiend ras dan de plofkip, waardoor ze ietsje gezonder zijn, en de Dirk en Dekamarkt-kippen hebben wat daglicht in plaats van alleen kunstlicht. Maar alle 'morgenkippen' zitten nog steeds met 19 in plaats van 21 (plofkip) op een m2 en leven, tjonge, wel drie dagen langer. Dus is 'kip van morgen' diervriendelijker, gezonder en duurzamer? Nou nee. AH is zelfs via Wakker Dier door de Reclame Code Commissie op het matje geroepen vanwege consumentenmisleiding over zijn 'Hollandse kip'.

Nu die 'Nieuwe Standaard Kip' van Jumbo. Die is wel beter: Jumbo heeft het lef gehad om verder te gaan dan de afgesproken criteria voor morgenkippen. Goed: de NSK haalt nog steeds niet één Beter Leven-ster, maar het verschil is niet zo groot meer. De NSK-kippen zijn van het zelfde langzaam groeiende ras als de BL-kippen, maar worden eerder geslacht. Ze hebben daglicht, stro en graan en leven met 13,5 kip op een m2 in plaats van 12 (één BL-ster-kippen) of 19 (andere morgenkippen). Prima is dat Jumbo deze criteria onafhankelijk laat controleren, net als het Beter Leven-keurmerk doet.

Maar we zijn er nog niet. Noch Jumbo, noch de andere supermarkten, committeren zich aan het uiteindelijk uitbannen van alle kip met minder dan één BL-ster. En het duizelt de consument: er zijn maar liefst elf systemen voor kippenvlees, van plofkip tot biologisch-dynamische kip, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Laten we het dus simpel houden. En géén plofkip meer kopen. Maar kip met minstens één Beter Leven-ster en, vooruit, die Jumbokip. Die wordt een dubbeltje per portie duurder dan vlees van plofferds: dat lukt toch wel? Want uiteindelijk bent u het, lezer, die de échte kip van morgen bepaalt.

De nieuwe standaard kip ligt nu in de schappen bij Jumbo. Beeld anp
De nieuwe standaard kip ligt nu in de schappen bij Jumbo.Beeld anp

Product Nieuwe Standaard Kip
Prijs Per kg: euro 1,- meer dan plofkip
Verkrijgbaar Jumbo
Oordeel **

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden