Zoutwatervijvers in Zeeuwse landschap?

Het vlakke Zeeuwse landschap ziet er over enkele decennia wellicht héél anders uit. In plaats van akkers en weilanden liggen de Zeeuwse eilanden dan mogelijk vol met zoutwatervijvers.

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

Eind dit jaar worden bij Colijnsplaat op Noord-Beveland de eerste bassins uitgegraven voor een proefboerderij waar in een kringloopproces tong, algen, schelpdieren, zeewormen en zoute groenten worden gekweekt. Het ministerie van Landbouw verstrekte deze week 6,5 miljoen euro subsidie aan het project ‘Zeeuwse Tong’. De provincie Zeeland en een aantal Zeeuwse bedrijven steken gezamenlijk eenzelfde bedrag in het experiment, waaraan ook de Wageningen Universiteit en de Hogeschool Zeeland hun steentje zullen bijdragen.

Het doel van ‘Zeeuwse Tong’ is de technische haalbaarheid van deze nieuwe, gecompliceerde vorm van aquacultuur te onderzoeken. Er zijn in Zeeland meerdere bedrijven die binnendijks schelpdieren, zagers (een borstelwormensoort) en zilte groenten als zeekraal en zeeaster kweken. Maar een combinatie van al die teelten biedt volgens onderzoekers van de Wageningse universiteit potentieel veel economische én milieuvoordelen.

Zeeland zoekt naarstig naar alternatieven voor de landbouw, omdat de provincie kampt met een verziltingsprobleem. De landbouw verbruikt (te) veel zoet water en door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Vooral aan de randen van de Ooster- en Westerschelde komt daardoor steeds meer zoutwaterkwel omhoog. Op den duur zal dat brakke water grote stukken van Zeeland ongeschikt maken voor de landbouw.

Afgelopen twee jaar voerden enkele Zeeuwse bedrijven in samenwerking met Wageningse wetenschappers een haalbaarheidsstudie uit. De resultaten daarvan waren hoopgevend, dus nu is het tijd voor fase twee. Rinus Platschorre, voorzitter van de stichting Zeeuwse Tong, legt uit hoe het werkt: ‘We beginnen met het kweken van zagers. Die dienen als voedsel voor de tongen. De uitwerpselen van de tongen zorgen voor algengroei. Die algen voeren we aan schelpdieren als kokkels, mosselen en tapijtschelpen. Met het afvalwater van de vis tenslotte bevloeien we akkers met zeekraal, zeekool en zeeaster.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden