columnpeter de waard

Zouden bitcoins en andere cryptomunten moeten worden verboden?

null Beeld

Kjeld Nuis is belazerd met de bitcoin. De topschaatser had de cryptomunt gekocht via een platform dat later werd gehackt. Veel topsporters zijn spelletjesmaniakken en fanatieke speculanten. Dit hangt samen met de zeeën van tijd die ze moeten doden, want acht uur per dag trainen is ook niet goed. En daarnaast hebben ze geld en een winnaarsmentaliteit. Ze jutten elkaar graag op met successen bij de wedkantoren of op de financiële markten. Sommigen zitten in de paarden of het vastgoed, anderen doen in aandelen en opties. Vaak gaat het fout. Berucht is de mislukte investering van Johan Cruijff in een Spaanse biggenfarm die hem noopte zijn voetbalcarrière opnieuw op te pakken in de VS.

Nuis heeft zich door de miskleun niet laten afschrikken. Hij is nu uren bezig zich in bitcoins te verdiepen en er met collega-sporters over te praten. ‘Ik ben toen te onvoorzichtig geweest. Daarvan heb ik geleerd’, zei hij tegen De Telegraaf. Zonder twijfel zal zeker de helft van de uitgedunde selectie van Frank de Boer ook geld in cryptovaluta hebben zitten en daar onderling over keuvelen.

Misschien moeten topsporters tegen zichzelf in bescherming worden genomen, net als de rest, voordat iedereen gek wordt gemaakt. Cryptohandel is een maatschappelijke uitwas. Voordelen zijn er niet, alleen nadelen. Ten eerste is het een enorme energieverspilling. De Volkskrant meldde onlangs dat het mijnen van bitcoins evenveel elektriciteit vergt als een land als Chili of Nederland. In de Kaukasus viel zelfs het hele energienetwerk een keer uit.

De bitcoin is daarnaast ongeschikt als betaalmiddel. Dit heeft te maken met de extreme volatiliteit, waarbij de koers de ene dag met tientallen procenten stijgt en de volgende net zo hard daalt. Geen ondernemer kan een dergelijk valutarisico afdekken. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen omschreef de bitcoin als ‘een extreem inefficiënte manier om transacties af te wikkelen’. Het betaalmiddel is verworden tot speculatiemiddel.

Ten derde wordt de koers continu gemanipuleerd. Iemand als Elon Musk kan met een enkele tweet de prijs laten exploderen of kelderen. En dat doet hij ook continu. Ten vierde kan via bitcoin makkelijk zwart geld worden witgewassen. En ten vijfde zijn op de markt talrijke ladenlichters actief, hackers die bitcoins proberen te verduisteren, zoals die van Nuis. Er is geen toezichthouder op de markt. Er zijn geen regels. Iedereen is uitgeleverd aan de heidenen.

De cryptovaluta worden een steeds grotere plaag voor de wereld. Een soort financiële pandemie die moet worden bestreden. Internationaal kan binnen tweeëneenhalf uur een embargo tegen een land als Belarus worden aangekondigd. Misschien kan binnen diezelfde tijd ook de handel in cryptovaluta aan banden worden gelegd of liefst helemaal worden verboden.

Dat iemand als Kjeld Nuis een blauwe plek oploopt, is niet zo erg. Maar er zijn ook miljoenen sloebers die er geld in steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden