Zorgverzekeringen: minder voor meer geld

De zorgverzekeringen zijn niet meer voor iedereen betaalbaar. Dat constateert zorgvergelijker Independer na een inventarisatie van tien jaar prijsstijgingen en pakketversmallingen.

Bij de fysiotherapeut Beeld anp
Bij de fysiotherapeutBeeld anp

Volgens Independer zijn vooral chronisch zieken slechter af. Zo werd het eigen risico steeds verder verhoogd en daar lopen chronisch zieken elk jaar tegenaan. In 2006 was er geen wettelijk eigen risico; voor kome nd jaar staat het al op 385 euro.

Bovendien is voor chronisch zieken het pakket drastisch versmald. Veel chronisch zieken hebben veel baat bij fysiotherapie. Aanvankelijk stond fysiotherapie gewoon in het basispakket, zij het dat patiënten de eerste negen behandelingen zelf moesten betalen. Nu moeten ze al 20 behandelingen zelf betalen. Bovendien is voor sommige ziekten bepaald dat fysiotherapie helemaal niet meer wordt vergoed in het basispakket. Dat geldt bijvoorbeeld voor ziekten als diabetes en sommige vormen van reuma en astma.

Directeur Ruud Martens van Independer vindt dat tien jaar Zorgverzekeringswet in het algemeen best goed heeft uitgepakt. 'De zorgkosten zijn wel gestegen, maar dat komt vooral door de nieuwe behandeltechnieken en door het feit dat er meer ouderen zijn. De verzekeraars zijn zelf juist efficiënter geworden, dus we krijgen meer zorg voor onze euro. Maar een paar groepen vallen tussen wal en schip.'

Dat zijn met name de chronisch zieken. Zij zijn soms duizenden euro's kwijt aan vooral fysiotherapie. In theorie kunnen ze daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten, maar in de praktijk kan dat niet. Die polissen zijn erg duur, en bovendien eisen bijna alle verzekeraars een keuring vooraf.

Volgens Independer was een chronisch zieke die veel fysiotherapie nodig heeft in 2006 klaar met een basisverzekering en met de kosten van de eerste zes behandelingen. In totaal kostte hem dat 1.122 euro. Nu is eenzelfde patiënt bijna 2.300 euro kwijt: 1.313 euro aan verzekeringspolis, 600 euro voor twintig behandelingen en 385 euro aan eigen risico. Wie een aanvullende verzekering heeft, is bijna 2.000 euro kwijt.

Ook op tandheelkundige hulp is drastisch gekort. Die zat aanvankelijk helemaal in het basispakket, vanaf 2007 nog maar tot 22 jaar en vanaf 2011 nog maar tot 18 jaar. Dat kost vooral gezinnen veel geld.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat het zorgpakket in tien jaar Zorgverzekeringswet steeds verder is uitgekleed. Verzekeraar Achmea inventariseerde de veranderingen in het basispakket van de afgelopen vier jaar en kwam tot de conclusie dat er nauwelijks iets uitging (rollator, jeugdzorg), maar dat er heel veel bij is gekomen. Twaalf posten, variërend van dieetadvies en fluoridebehandeling tot 6 jaar, tot prenatale testen en prenatale chirurgie van het open ruggetje, volgend jaar. Bovendien, stelt Achmea, wordt een aantal behandelingen automatisch aan het pakket toegevoegd zodra ze volgens het Zorginstituut voldoen aan de eisen.

Ook de Consumentenbond kwam eerder al met een zeer genuanceerd overzicht. De bond constateerde dat de kosten voor ziekenzorg sterk stijgen, maar constateert ook dat dat niets te maken heeft met het verzekeringssysteem.

Wel signaleert de Consumentenbond dat steeds meer mensen hun verzekering niet kunnen kunnen betalen. In 2010 ging het nog om 268 duizend mensen, nu al 330 duizend.

De organisatie van fysiotherapeuten KNGF heeft de beste polissen uitgezocht voor wie fysiotherapie wil verzekeren. De acht geselecteerde polissen kostten tussen 131,50 (DSW, InTwente) tot 217,14 (Delta Lloyd).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden