Zorgverzekeraars CZ en OZ fuseren

De Tilburgse zorgverzekeraar CZ wil zijn branchegenoot OZ uit Breda per 1 januari 2006 overnemen. CZ heeft dit vorige week gemeld aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa....

Van onze verslaggeefster

Als de NMa, de raden van commissarissen van beide concerns en hun ledenvergaderingen instemmen met het fusieplan, wordt de nieuwe onderneming nummer drie in de topvijf van Nederlandse zorgverzekeraars.

CZ, van oorsprong het ziekenfonds van de katholieke werknemers in het bisdom Den Bosch, heeft ruim 2 miljoen verzekerden, waarvan 1,3 miljoen in het ziekenfonds. OZ, oorspronkelijk de tegenhanger van CZ in het bisdom Breda, telt 615 duizend verzekerden, waarvan er 572 duizend zijn aangesloten bij het ziekenfonds.

De nieuwe combinatie telt 2,6 miljoen verzekerden en moet alleen VGZ (ruim drie miljoen verzekerden) en Achmea (2,7 miljoen) boven zich dulden. Zuid-West-Nederland (Zeeland en Zuid-West-Brabant vormt het werkgebied van de nieuwe zorgverzekeraar. CZ heeft daarnaast veel verzekerden in Limburg.

CZ en OZ werken al langer samen op het gebied van administratie. Met de nieuwe zorgverzekering in zicht, die in 2006 wordt ingevoerd en die verzekeraars dwingt tot harde concurrentie, willen beiden fusiepartners een sterke positie verwerven.

CZ had in 2004 een omzet van 3,1 miljard euro, de winst was 87 miljoen. De omzet van OZ was 1,1 miljard, de winst bedroeg 76 miljoen. Beide maatschappijen zijn onderlinge waarborgmaatschappen. De winst gaat niet naar aandeelhouders, maar wordt, als de bedrijfsvoering dat toelaat, teruggeven aan de verzekerden in de vorm van lagere premies.

De NMa hoeft alleen toestemming te geven voor de fusie van de particuliere poten van CZ en OZ. Het ziekenfondsgedeelte wordt volgens de Europese regels niet beschouwd als onderneming. In 2006 vervalt het onderscheid tussen beide.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden