Zorgverlof voor werknemers nu in wet geregeld

Werknemers met een terminaal ziek kind, zieke ouder(s) of partner krijgen het recht zes weken vrij te nemen om voor hun naaste te zorgen....

Dat volgde woensdag uit een debat in de Tweede Kamer. Minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) zegde toe dit zo snel mogelijk wettelijk te regelen. Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA had daarom gevraagd. Nu nog zijn werknemers afhankelijk van de goedheid van hun werkgever. Overigens leidt dat er in de meeste gevallen toe dat werknemers ook nu al wel vrijaf krijgen.

Het gaat om zorg voor familieleden 'in de eerste lijn': ouders, kinderen of partner. Schoonouders vallen daar niet onder. 'We gaan ervan uit dat in dat geval de partner een beroep op het verlof doet', stelt de woordvoerder van De Geus. Ook moet sprake zijn van een levensbedreigende ziekte. Alleen bij 'zwaarwegende bedrijfsbelangen' mag de werkgever het verlof weigeren. Wel mogen werkgevers en vakbonden onderling in de CAO andere afspraken maken. Die gaan dan voor de wet.

Dat het gaat om onbetaald verlof, was een harde eis van de VVD. De werknemer kan vanaf 2006 een beroep doen op zijn levensloopregeling om zijn inkomsten op peil te houden. Met die regeling kunnen werknemers vanaf 1 januari 2006 een verlofpotje opbouwen, waarbij de inleg aftrekbaar is van de belasting. Naar eigen keuze kunnen werknemers het opgebouwde geld gebruiken voor vervroegd pensioen, studie, zorg of bijvoorbeeld een wereldreis.

Een meerderheid van VVD, CDA, Christenunie en SP wil bovendien dat de wet waarin het langdurig zorgverlof wordt geregeld (de Wet Arbeid en Zorg), wordt overgeheveld naar het Burgerlijk Wetboek. 'Het gaat om arbeidsrecht, dus moet het onder het ministerie van Justitie vallen', vindt VVD-Kamerlid Örgü. De Geus vindt dat een slecht plan. 'Er zijn uitkeringen aan verbonden, dit is sociale zekerheid en moet dus bij het ministerie van Sociale Zaken blijven', aldus zijn woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden