Zorgpremie stijgt met zo'n 30 euro per persoon door tegenvaller zorgverzekeraars

De zorgverzekeringspremie gaat volgend jaar zo'n 30 euro omhoog. Dit is een gevolg van een tegenvaller van 400miljoen euro die de verzekeraars moeten opvangen. Dat komt neer op circa 2,50 euro per maand. De reguliere premiestijging, die verzekeraars pas aan het eind van het jaar presenteren, komt daar bovenop.

Jochem van Staalduine
Verzekerden moeten in totaal 400 miljoen euro ophoesten om te compenseren voor een tegenvaller in de inkomsten van verzekeraars Beeld anp
Verzekerden moeten in totaal 400 miljoen euro ophoesten om te compenseren voor een tegenvaller in de inkomsten van verzekeraarsBeeld anp

De verhoging is bekendgemaakt door Chris Oomen, directeur van verzekeraar DSW, en Zorginstituut Nederland.

Het Zorginstituut, dat onder meer de declaraties van zorgverzekeraars analyseert, ontdekte de tegenvaller bij de definitieve berekening van de zorguitgaven van 2016. Het aantal ziekenhuisdeclaraties van behandelingen van chronische ziekten was een stuk lager dan verwacht.

Het gaat dan om behandelingen voor diabetes, hartaandoeningen of kanker. 'Plussen en minnen zijn er altijd, maar nu is op één onderdeel zoveel minder gedeclareerd dat het onze morele plicht was het aan de verzekeraars te melden', legt een woordvoerder uit.

De ziekenhuizen hebben dus minder zorgkosten gedeclareerd dan geraamd, maar toch is dat een financiële tegenvaller voor de verzekeraars. Dat komt doordat de zorgverzekeraars twee bronnen van inkomsten hebben. De eerste zijn de premies die de verzekerden betalen. De tweede zijn donaties uit het zorgverzekeringsfonds, dat door werkgevers en overheid wordt gevuld.

Hoeveel geld de verzekeraars elk jaar uit het fonds ontvangen, is afhankelijk van de zorgkosten die de ziekenhuizen bij de verzekeraars declareren. Hoe lager die declaraties, hoe minder het fonds uitkeert aan de verzekeraars. Vandaar de tegenvaller.

Maar als de ziekenhuizen minder declareren, dan hoeven de verzekeraars toch ook minder behandelingen te vergoeden? Dus dan dalen hun kosten toch ook met 400 miljoen euro? Nee, het zit net wat ingewikkelder, zegt Oomen. 'De kosten van de zorg zijn niet onverwacht gestegen of gedaald, maar de berekeningsmethode van het Zorginstituut is gewijzigd.' Over een langere periode bekeken is er geen tegenvaller, 'maar door de herberekening moeten we dit jaar een tekort in onze jaarrekening verwerken'.

De zorgpremie stijgt volgend jaar ook zonder de tegenvaller waarschijnlijk stevig. De reden is de wettelijk vereiste buffer die verzekeraars moeten aanhouden. Die komt in zicht. Wim van den Meeren, de bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ, schatte de verhoging onlangs op 7 à 8 procent. Dit jaar stegen de premies ook al met gemiddeld 7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden