Zorgpersoneel neemt ontslag

Duizenden verpleegkundigen nemen ontslag en laten zich vervolgens voor meer geld inhuren via een extern bedrijf of eigen zaak. Daardoor zijn ziekenhuizen miljoenen euro’s extra kwijt aan personeelskosten, zo meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek....

ANP

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt dat deze ontwikkeling niet meer te stoppen is. Vooral schaars personeel organiseert zich buiten de muren van de ziekenhuizen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om verpleegkundigen voor de operatiekamer en verpleegkundigen die zijn gespecialiseerd in dialyse.

De ziekenhuizen hebben vaak al een tekort aan dit soort personeel. Zij zijn gedwongen de verpleegkundigen extern in te huren.

Volgens een schatting van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V & VN) gaat het om 5000 tot 7000 verpleegkundigen en verzorgenden die zich op deze wijze laten inhuren. Dat aantal groeit snel, stelt de beroepsvereniging vast. De ontwikkeling doet zich ook voor in de thuiszorg.

De vereniging meent dat de ziekenhuizen de uitstroom aan zichzelf te wijten hebben. Het vaste personeel is ontevreden en kampt met frustraties, aldus de V & VN. Dat komt ondermeer omdat de verpleegkundigen te maken hebben met een hoge werkdruk. Ook hebben zij volgens de vereniging te weinig loopbaanperspectief. Daarnaast wordt geklaagd over de hoogte van het salaris.

Personeel dat zich via een omweg in laat huren verdient meer dan de collega's die kozen voor een vast dienstverband. Soms krijgen ze er ook nog een lease-auto bij om naar hun opdrachtgever te rijden.

Eerder deze week meldde RTL Nieuws al dat ziekenhuizen in 2006 en 2007 6,75 miljoen euro hebben uitgegeven besteden aan interim-managers. Een kwart van de ziekenhuizen maakt gebruik van een interim in de raad van bestuur, die gemiddeld 30 duizend euro per maand kost. Dat is twee tot drie keer meer dan een bestuurder in vaste dienst.

Bij vijf ziekenhuizen werden interim-bestuurders voor meer dan een jaar ingehuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden