Zorgen over veiligheid data nu einde Windows XP nadert

Het College Bescherming Persoonsgegevens maakt zich ernstig zorgen over de beveiliging van gegevens van burgers nu gemeenten steeds meer privacygevoelige gegevens in beheer krijgen door de decentralisering van taken door de rijksoverheid. Vicevoorzitter Wilbert Tomesen van het CBP zegt met verbazing te kijken hoe lichtzinnig veel gemeenten omspringen met beveiliging.

Beeld afp

Het einde van Windows XP, de dertien jaar oude computermotor die nog op veel pc's draait, is extra reden tot zorg. Op 8 april stopt maker Microsoft met het dichten van nieuwe beveiligingslekken, waardoor hackers na deze datum mogelijk vrij spel krijgen als zij nieuwe beveiligingsgaten ontdekken.

End of life
Twee op de vijf gemeenten hebben straks nog computers die draaien op XP, bleek onlangs uit een inventarisering door Nu.nl. Enkele zullen XP pas in 2015 vervangen. 'Het is een reden van zorg dat zoveel gemeenten gevoelige gegevens bewaren op apparatuur die aan hun end of life zijn', zegt Tomesen. 'Het einde van XP is al jaren geleden aangekondigd.'

Gemeenten krijgen steeds meer persoonsgegevens onder hun hoede. 'Financiële data, gezinssamenstelling, straks ook jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Gevoelige informatie die burgers verplicht zijn af te staan. Gemeenten zijn tegenover hun burgers verplicht daar zorgvuldig mee om te gaan.'

Het CBP waarschuwt al langer voor de grote hoeveelheid te beveiligen gegevens van burgers die lagere overheden onder hun hoede krijgen. Dit lijkt onvoldoende prioriteit te hebben, zegt Tomesen. Gemeenten die XP blijven gebruiken worden gevoelig voor computerinbraken, zegt hij.

Geen uitspraken
Een woordvoerster van de IBD, een organisatie die gemeenten onder meer ondersteunt bij computerbeveiliging, zegt geen uitspraken te doen over het aantal gemeenten dat straks met het verouderde XP werkt. Volgens IBD zijn gemeenten actief bezig met de beveiliging van hun systemen, maar 'honderd procent veiligheid bestaat niet'.

Het CBP heeft gemeenten die hun beveiliging niet op orde hebben nog niet aangesproken. Het college kan bij problemen een 'last onder dwangsom' opleggen. Dit kan overheden dwingen tot specifieke maatregelen.
Het CBP hoopt vanaf volgend jaar 'boetebevoegdheid' van het parlement te krijgen, zodat het een straf kan opleggen.

Onder meer Amsterdam en Utrecht zullen hun XP-systemen niet voor de deadline hebben vervangen. Tomesen: 'Bescherming van persoonsgegevens is een mensenrecht. Je kunt bezwaarlijk volhouden dat gemeenten klaar zijn om de grote hoeveelheid gevoelige gegevens die zij straks krijgen goed te beschermen en te beveiligen.'

 
Bescherming van persoonsgegevens is een mensenrecht. Je kunt bezwaarlijk volhouden dat gemeenten klaar zijn om de grote hoeveelheid gevoelige gegevens die zij straks krijgen goed te beschermen en te beveiligen.
Vicevoorzitter Wilbert Tomesen van het CBP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden