Zorgen over detailhandel drukken aandelenkoersen

De aandelen in de VS vielen over een breed front door zorgen over de gevolgen van de afremmende economie voor de winsten van detailhandelbedrijven als Home Depot....

Van onze verslaggever

De Dow Jones werd vooral getroffen doordat de vooruitzichten verslechteren voor bedrijven die afhankelijk zijn van de Amerikaanse consumptie, zoals Wal-Mart en Home Depot.

Woensdagavond kwam er opnieuw bewijs dat de Amerikaanse economie vertraagt. De groei van het aantal nieuwe huizen in aanbouw was de laagste sinds 2,5 jaar. 'Een duidelijk teken dat de economie nu over het hoogtepunt heen is', aldus een handelaar.

De Amerikaanse economie draaide lang op de record-consumptie van de Amerikaanse burgers. Bedrijven als supermarktketen Wal-Mart en meubelgigant Home Depot bloeiden op de alsmaar stijgende koopdrift van de Amerikanen.

Nu de groei afneemt, kijken beleggers ineens bezorgd naar deze succesnummers uit de VS. 'De detailhandel trekt de markt omlaag', stelde een teleurgestelde handelaar tegen het persbureau Bloomberg. Home Depot verloor 3 dollar op 50 dollar. Wal-Mart behaalde een vergelijkbaar verlies van 2,25 dollar op 49,5 dollar. Daarmee waren zij de grootste verliezers in de Dow Jones-index.

De afremmende Amerikaanse economie houdt ook goed nieuws voor beleggers in. De Amerikaanse centrale bank zal hierdoor in de toekomst waarschijnlijk de rente niet hoeven te verhogen. Bewijs voor deze stelling werd geleverd doordat de Amerikaanse consumentenprijzen in juli slechts met 0,2 procent zijn gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. In juni stegen deze prijzen nog met 0,6 procent.

Op jaarbasis is de Amerikaanse inflatie in juli 4 procent, maar beleggers verwachten toch dat Alan Greenspan, de Amerikaanse centrale-bankpresident, de rente volgende week ongewijzigd zal laten.

Of dat het hele jaar zo blijft is onzeker. Op de Amerikaanse obligatiemarkt vielen de koersen omdat beleggers rekening houden met een renteverhoging later in het jaar. 'Er kan nog een renteverhoging in december komen', stelde een obligatiehandelaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden