Zorgen over Brits bod op Wegener

De journalistenvakbond NVJ maakt zich zorgen over de gevolgen van de overname van Wegener door de Britse investeringsmaatschappij Mecom....

Wegener en Mecom maakten dinsdag bekend het eens te zijn over de prijs voor de uitgever. De investeringsmaatschappij wil een bod doen van 17,70 euro per aandeel in contanten. Daarmee waarderen de Britten Wegener op 792,2 miljoen euro. De aandeelhouders van Wegener kunnen ook kiezen voor een bod in aandelen Mecom. Dan komt neer op een overnameprijs van 805,7 miljoen.

‘Je moet natuurlijk afwachten wat Mecom met Wegener wil doen, maar we zijn er niet helemaal gerust op’, zegt NVJ-bestuurder Bianca Rootsaert. ‘De vraag is of ze vooral snel geld willen verdienen, zoals Apax bij PCM heeft gedaan, of dat ze bereid zijn voor de lange termijn te investeren in journalistieke producten, zoals een investeringsmaatschappij als HAL doet bij Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio.’

Mecom heeft ook regionale kranten in onder meer Duitsland en Scandinavië. Het bedrijf is eigendom van krantenmagnaat David Montgomery (57), een Noord-Ier die eerder als journalist werkte bij de Britse schandaalbladen The Sun en News of the World. Montgomery bouwt al een tijdje aan een Europese uitgeverij van regionale kranten. Twee maanden geleden kocht Mecom al het belang van 24 procent dat de Telegraaf Media Groep in Wegener had. Daar werd 159 miljoen voor betaald. De afgelopen zomer had de Britse investeringsmaatschappij de Mediagroep Limburg – uitgever van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad – al gekocht van de Telegraaf Media Groep, voor 200 miljoen euro.

Verwacht wordt dat Mecom de Limburgse uitgever gaat samenvoegen met Wegener, een operatie die tot banenverlies zal leiden. Bij de twee Limburgse kranten verdwijnen deze zomer vanwege minder abonnees en advertenties al vijftig banen, zo is twee weken geleden bekend gemaakt. Bij Wegener loopt nog een grote reorganisatie, waarbij alle regionale kranten op het tabloidformaat zijn overgegaan. Die operatie kostte driehonderd arbeidsplaatsen.

Niettemin is de ondernemingsraad van Wegener gematigd positief over een overname door Mecom. ‘We hebben begrepen dat Montgomery een warm hart heeft voor kranten’, zegt voorzitter Joke Beuger. ‘We zijn wel alert op de overname, want we willen hier geen Apax-achtige toestanden. Maar het is niet zo dat de alarmbellen hier zijn afgegaan.’ De ondernemingsraad hoopt dat de nieuwe eigenaar geld meebrengt voor investeringen en uitbreiding.

Volgens analist Reinier Westeneng van SNS Securities is Wegener klaar met reorganiseren, en moet het bedrijf nu weer groeien. ‘Het is dus voorstelbaar dat ze met Mecom in zee gaan, alhoewel Wegener het ook zelfstandig wel zou kunnen.’ De prijs die de Britten voor het bedrijf willen betalen noemt Westeneng ‘goed, maar niet uitstekend’. Hij houdt er dan rekening mee dat de andere grootaandeelhouders in de uitgeverij – onder meer Governance for Owners (10 procent), Tweedy Brown (13,7 procent) en Bestinver (8 procent) – een hoger bod willen.

Een biedingsstrijd wordt niet verwacht, omdat er verder weinig gegadigden voor de uitgever zouden zijn. Analisten gaan er dan ook vanuit dat de overname doorgaat. Naast de 24 procent die Mecom al heeft in Wegener, lijkt ook de 17 procent van Van der Loeff Beheer zeker. Die beheert de aandelen van de familie van de bestuursvoorzitter Jan Houwert. Er wordt rekening mee gehouden dat Houwert opstapt als topman.

Met de overname van Wegener is de Nederlandse krantenmarkt straks verdeeld in drie blokken: Mecom, de Telegraaf Media Groep en PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad, die onderhandelt met de Noordelijke Dagblad Combinatie over een fusie. PCM en Wegener zijn samen eigenaar van het AD. Volgens de stichting Democratie en Media is PCM niet bereid zijn belang over te doen aan Mecom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden