Zorgen over banken drukken Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese beurzen doken dinsdag in de rode cijfers. Hernieuwde zorgen over de financiële sector drukten de koersen. Ook winstnemingen en weinig positieve cijfers over de Europese economie zorgden voor een negatieve stemming.

De verliezen op Wall Street gaven de koersen 's middag nog een duwtje naar benenden.

,We zijn behoorlijk hard omhoog gegaan de laatste tijd, maar in feite gaat het met de economie nog steeds de verkeerde kant op'', zei handelaar Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. ,,De Amerikaanse huizenmarkt, de bedrijfswinsten, Japan is helemaal een drama. Het is logisch dat de markt een pas op de plaats maakt, want er zat de afgelopen tijd veel wishfull thinking in.''

AEX

De AEX-index in Amsterdam stond bijna een uur voor sluiting op 227,79 punten, een verlies van 0,5 procent. De MidKap-index ging 2,5 procent achteruit tot 308,60 punten. Ook de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen na aanvankelijk op winst te hebben gestaan omlaag en verloren tussen de 0,4 en 1 procent.

De Europese beurzen sloegen om nadat bekend werd dat de Britse industriële productie voor de twaalfde achtereenvolgende maand was gedaald. De daling was overigens minder sterk dan verwacht. Ook een Europees cijfer drukte het sentiment. De krimp van de economie van de eurozone in het vierde kwartaal werd naar beneden bijgesteld tot 1,6 procent op maandbasis.

Verliezen financiële fondsen

Veel financiële fondsen in Europa moesten forse verliezen incasseren. Dit kwam onder meer door een afwaardering die een gezaghebbende Amerikaanse analist maandag doorvoerde voor een aantal Amerikaanse banken. Ook geruchten dat het IMF binnenkort zal melden dat banken wereldwijd nog voor 4 biljoen dollar aan slechte leningen op hun balans hebben staan zorgde voor veel onrust.

In Amsterdam verloor Aegon 4,6 procent en ging ING met 4,3 procent achteruit. In Londen stond HSBC 1,8 procent in de min en in Frankfurt verloor Deutsche Bank 3,6 procent.

Koersdaling ArcelorMittal

De AEX werd ook negatief beïnvloed door een koersdaling van zwaargewicht ArcelorMittal. De staalfabrikant ging 2,1 procent naar beneden na het bericht dat de Duitse staalproductie in maart met bijna de helft is gedaald.

De MidKap werd dinsdag gedrukt door Wavin, producent van buizen en leidingsystemen. Ruim een kwart van de waarde van het aandeel verdampte omdat de kans bestaat dat het bedrijf nieuwe aandelen gaat uitgeven om aan kapitaal te komen. Dat betekent een mogelijke verwatering bij de huidige aandeelhouders. De omzet van Wavin is drastisch teruggelopen en Wavin vreest de afspraken met de banken niet na te kunnen komen.

Air France-KLM

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM vervoerde in maart 9,4 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar. De vraag naar de vrachtdiensten van het bedrijf daalde 1,4 procent.

De komende dagen zal naar verwachting de rust neerdalen op de beurs in afwachting van het paasweekeinde. ,,Handelaren zullen een stapje terug doen in aanloop naar het vier dagen durende paasweekeinde. Zoals gebruikelijk wordt het steeds rustiger en wacht iedereen totdat donderdagmiddag de gong gaat'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Olieprijs

De olieprijs ging dinsdag met 2,5 procent achteruit. Een vat lichte Amerikaanse olie noteerde 49,75 dollar. Oliefondsen verloren daardoor in Europa wat terrein. Shell noteerde 1,5 procent lager.

De euro noteerde dinsdagmiddag op 1,3280 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt nog op 1,3430 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden