Zorgen om economie beheersen beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenmarkten was de stemming donderdag voor de tweede dag op rij negatief. Beleggers maken zich zorgen om de wereldwijde economie, ondanks het algemene positivisme door de verkiezing van Barack Obama als president van de Verenigde Staten.

Even na het middaguur noteerde de AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, 3,6 procent lager op 269,28 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, daalde met 3,8 procent tot 382,50 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden 3,8 tot 4,1 procent. ,,De afgelopen week zijn de aandelenmarkten met 30 procent gestegen. Nu is er sprake van een correctie'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Woensdag voedde een tegenvallend rapport over de Amerikaanse werkgelegenheid een negatieve stemming op Wall Street. ,,Morgen komt nog een belangrijk arbeidsmarktcijfer naar buiten. Men verwacht dat er in oktober in de Verenigde Staten 200.000 banen verloren zijn gegaan. Dat is gigantisch'', aldus Koenders.

Rentebesluiten

De rentebesluiten door de Europese Centrale Bank en de Bank of England kunnen later op de dag inspiratie geven. Naar verwachting zullen beide centrale banken de rente met 50 basispunten terugschroeven. ,,Misschien verlaagt de Britse centrale bank de rente wel met 75 basispunten om de economie extra aan te zwengelen'', denkt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Volgens de handelaar loopt de BoE momenteel achter de feiten aan en zou ze sneller moeten reageren op de economische omstandigheden.

Bouwbedrijf BAM was de enige stijger van de AEX-index met een plus van ruim 2 procent. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het een opdracht heeft gekregen voor de aanleg van een spoorlijn in Antwerpen. De opdracht, die samen met twee branchegenoten wordt uitgevoerd, heeft een waarde van 840 miljoen euro.

Randstad

Uitzendconcern Randstad ging met ruim 6 procent onderuit. De inkomsten lopen terug doordat bedrijven minder tijdelijk personeel inhuren. Verzekeraar Aegon noteerde een min van 0,5 procent. De verzekeraar maakte donderdag bekend dat het verlies in het derde kwartaal is uitgekomen op 329 miljoen euro. Eerder rekende het concern op ongeveer 350 miljoen euro. ,,De headlines vielen mee, maar in deze tijd moet je voorzichtig zijn, want als het aandeel verder zakt kan het toch verder in problemen komen'', zegt handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

TomTom was de grootste daler van de AEX met een min van 12,2 procent. Petercam adviseert beleggers aandelen TomTom te verkopen omdat de zakenbank verwacht dat het bedrijf ook in 2009 te kampen zal hebben met een teruglopend consumentenvertrouwen.

Accsys

Op de lokale beurs noteerde de ontwikkelaar van houtproducten Accsys een plus van ruim 13 procent. Het bedrijf maakte bekend dat het producten gaat leveren aan UCS Forest Products, een van de grootste importeurs van houtproducten in Noord-Amerika.

Op de obligatiemarkt noteerde de toonaangevende Duitse bund 0,3 procent hoger op 117,39, dankzij de dalende aandelenmarkten.

De euro noteerde een stand van 1,2890 dollar, tegen 1,3037 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag. De olieprijs daalde met 1,9 procent tot 63,924,62 dollar per vat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden