NieuwsCO2-uitstoot

Zonnepanelen en windmolens in overvloed, maar de CO2-uitstoot daalt nauwelijks

De uitstoot van broeikasgassen daalt de afgelopen jaren nauwelijks. Sinds 1990 is die uitstoot weliswaar met 13 procent gedaald, maar dat percentage was al in 2012 gerealiseerd. Sindsdien, zo blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, bleef de uitstoot van onder meer CO2 nagenoeg constant.

Het windmolenpark van Urk in het IJsselmeer.Beeld Raymond Rutting

Dat kan de overheid in problemen brengen. In 2015 oordeelde de rechtbank in Den Haag op verzoek van milieuorganisatie Urgenda dat de overheid verplicht is in 2020 de uitstoot van broeikasgas met 25 procent te hebben verminderd, ten opzichte van 1990. Met nog twee jaar te gaan is Nederland net op de helft. De komende twee jaar zou de uitstoot telkens met 6 procent moeten afnemen, anders voldoet de overheid niet aan het rechterlijke vonnis. Helemaal onmogelijk is het niet: de afgelopen 28 jaar daalde de uitstoot twee keer eerder met meer dan 6 procent, in 1999 en in 2011.

Of het vonnis in de Urgenda-zaak overeind blijft, staat nog niet vast. De overheid is in beroep gegaan, en de uitspraak in die beroepszaak wordt begin oktober verwacht. Maar dat doel van 25 procent verlaging is de facto wel onderdeel van het regeringsbeleid. Zo schreef de vorige minister van Economische Zaken, Henk Kamp, al aan de Tweede Kamer dat de oude kolencentrale in Amsterdam mogelijk eerder moet sluiten als het anders niet lukt om die 25 procent te halen.

Nederland is de afgelopen jaren in de greep gekomen van de klimaatdiscussie. Er worden steeds meer windmolens en -parken gebouwd, zonnepanelen gelegd en woningen geïsoleerd, en de indruk bestaat dat er geweldige vooruitgang wordt geboekt. Maar het resultaat van dit alles is voorlopig nog angstig dicht bij nul. 

Gestelde doelen lijken onbereikbaar

Het kabinet heeft zelf ook doelen gesteld die door het uitblijven van een daling van de uitstoot nu al onbereikbaar lijken te worden. Zo staat in het regeerakkoord dat de uitstoot in 2030 met minstens 49 procent moet zijn verminderd (ten opzichte van 1990). Om dat te halen moet de uitstoot vanaf nu jaarlijks met 4 procent dalen.

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat de uitstoot van ‘echte’ CO2 sinds 1990 helemaal niet is gedaald. De klimaatwinst komt geheel voor rekening van het terugdringen van de uitstoot van de ‘kleine’ klimaatgassen, vooral methaan en lachgas. Om al deze gassen bij elkaar te kunnen optellen, worden ze omgerekend naar CO2. Zo staat één kilo methaan klimaattechnisch gelijk aan 25 kilo CO2.

Sinds 1990 steeg de uitstoot van energiecentrales met 22 procent (maar zij produceerden 54 procent meer stroom). De zware industrie stootte 14 procent minder uit, bij een productiestijging van 50 procent. De uitstoot van het wegverkeer was 17 procent hoger. Bij de verwarming van woningen en bedrijven daalde de uitstoot met 17 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden