Zonnekooiolie

De productclaim is geserreerd. Voorlopig, in afwachting van meer onderzoek: ‘Verbetert het uiterlijk van de huid.’ Veel builen kun je je daar niet aan vallen....

Broer Scholtens

Dat is te danken aan zogeheten fullerenen: polymere koolstofverbindingen die brandschade van ultraviolet zonlicht op de huid tegengaan. De huidolie is uniek, al was het maar omdat er slechts twee stoffen in zitten.

De basis van Combray is een zachte olie van druivenpitten. Die smeert lekker en trekt snel in de huid. Vijf minuten na het smeren is het vettige gevoel verdwenen. Met de olie komt ook de werkzame stof (3/10 procent) in de huid terecht, blijkt uit labonderzoek aan donorhuid.

De werkzame stof is een fullereen, een stof die is opgebouwd uit een regelmatig netwerk van koolstofatomen in de vorm van minuscule buisjes van tientallen nanometers. Fullerenen zijn antioxidanten, net als vitamines (zoals E en A). Ze ‘zuigen’ reactieve zuurstofverbindingen op, die zich onder invloed van ultraviolet zonlicht in de huid hebben gevormd. Zitten ze in zo’n koolstofkooitje, dan kunnen ze geen kwaad meer.

Fullerenen kunnen zo oxidatieve schade in de huid repareren na een zonbad. Ze doen dat veel efficiënter en langduriger dan vitamines, zegt de Groningse producent Solenne.

Het bedrijfje is meer dan drie jaar geleden opgericht om fullereenkennis van de Groningse universiteit te exploiteren. Zo heeft Solenne een fullereen gebouwd met halfgeleidereigenschappen om er flexibele plastic zonnecellen van te maken. Een Amerikaans bedrijf begint dit jaar met de productie.

Voor het nieuwe cosmeticaproduct heeft Solenne een koolstofkooiverbinding gemaakt met een lange vetzuurketen om hem oplosbaar te maken in olie, zodat die beter de huid zal binnendringen: ‘Een wetenschappelijke doorbraak in huidverzorging.’ Bovendien remt de fullereenverbinding het ranzig worden van de olie, blijkt uit proefjes.

Op de productie en zuivering van dit fullereenproduct, Oxofulleram, dat in druivenpittenolie opgelost een dieprood smeersel oplevert, is patent aangevraagd. Het product – 119 euro voor honderd dagen smeren – is alleen via internet te koop, bij de producent.

Smeren – zes druppeltjes per dag – voorkomt het rood worden en ontstekingsreacties van de huid, blijkt uit smeeronderzoek met 25 vrijwilligers. Een kortdurend onderzoekje van niet meer dan drie weken, dat wel. Voor Sollene is dit voldoende om al vast de boer op te gaan, in de VS (‘Robert Redford gebruikt het’) en binnenkort in Nederland. Meer smeeronderzoek, in samenwerking met het universitair medisch centrum Groningen (UMCG), volgt.

Broer Scholtens

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden