Zonnecrème niet verplicht

Serveersters hoeven niet op last van Brussel hun boezem te bedekken als ze op een terras bedienen. Het Europees Parlement schrapte deze week een regel die werkgevers zou verplichten hun personeel tegen zonnebrand te beschermen....

Van onze correspondent Bert Lanting

De zogenoemde ‘ambre-solaire’-regel maakte deel uit van een ontwerprichtlijn die werknemers moet behoeden tegen schadelijke optische straling. Daarbij ging het aanvankelijk om straling van bijvoorbeeld lasers en lasapparaten, maar op voorstel van de EU-landen werd de richtlijn uitgebreid, zodat ook zonlicht er onder kwam te vallen.

Vooral de Duitse en Britse boulevardbladen liepen te hoop tegen dit nieuwe bewijs van de bedilzucht van Brussel. In de toekomst zullen Beierse serveersters er als nonnen uitzien, waarschuwde de Duitse boulevardpers.

Onzin, betoogde de Britse europarlementariër Stephen Hughes namens de socialistische fractie in het parlement. Volgens hem gaat het om heel zinnige maatregelen om de opmars van huidkanker te stuiten. Hij wees erop dat het aantal gevallen van huidkanker in Groot-Brittannië sinds de jaren tachtig is verdubbeld. Bij landbouwarbeiders in Duitsland is het aantal huidkankerpatiënten de afgelopen tien jaar met 20 procent gestegen.

Maar de meeste europarlementariërs wilden niets van de regel weten. ‘Het is dwaas om Europese maatregelen te nemen om werknemers tegen zonnestraling te beschermen. De situatie in Griekenland is heel anders dan die in Finland’, aldus europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA).

‘Het is geen zaak van de EU om bouwvakkers voor te schrijven dat ze niet in hun blote bast mogen werken’, vond haar Britse collega Liz Lynne. ‘Moeten werkgevers soms zonnecrème uitdelen?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden