Zonnecel en gas zijn bondgenoten

IN de Volkskrant van zaterdag 6 november stond een zeer interessant artikel van de hand van Broer Scholtens over gashydraten onder de titel 'Brandend ijs'....

Wim Sinke Wim Sinke manager zonne-energie Energieonderzoek Centrum Nederland

Aardgas is verder handig, zo niet cruciaal, bij het opbouwen van een duurzame energievoorziening. Fluctuerende, grotendeels onregelbare duurzame-elektriciteitsbronnen zoals zonne-energie en windenergie kunnen gemakkelijker op grote schaal worden ingezet wanneer zij worden gecombineerd met bijvoorbeeld goed regelbare gasgestookte eenheden. We zien aardgas dan ook als dé fossiele bondgenoot van duurzame energie.

Of de CO2, die bij het verstoken van aardgas vrijkomt, wordt opgeslagen of niet, is in dit verband niet eens relevant. Om deze redenen is het jammer dat in het artikel in een kader onder de kop 'Gas verslaat zonnecel' de suggestie wordt gewekt dat zonnecellen en aardgasgebruik met CO2-opslag elkaars rivalen zouden zijn. Dat geldt nog sterker omdat aan die zonnecellen volstrekt geen recht wordt gedaan. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen een optie voor het werkelijk duurzaam opwekken van energie en een optie om het gebruik van fossiele brandstof langer mogelijk te maken. Met dat laatste is op zichzelf niets mis, maar het zijn wel zeer ongelijksoortige zaken.

Zowel de winning van gashydraten als CO2-opslag zijn met grote onzekerheden en vragen van technische en niet-technische aard omgeven. Het is in het belang van de samenleving en niet meer dan een goede onderzoeksstrategie om in zo'n geval er naar te streven verschillende opties open te houden.

'Openhouden' betekent bij zonnecellen noodzakelijkerwijs een zeer actieve opstelling, want de wereld om ons heen is er allang van overtuigd dat zonnecellen een van de sleuteltechnologieën voor een duurzame energievoorziening op langere termijn vormen en de wereld gedraagt zich daar ook naar.

Het aardige is dat ook de weg naar die toekomst al bezaaid is met nuttige, commercieel aantrekkelijke en ook nog leuke toepassingen. Om zonnecellen tot volle wasdom te laten komen is het echter essentieel het traject van laboratorium tot grootschalige productie en gebruik helemaal te doorlopen. Zover zijn we nog lang niet.

De geciteerde kosten voor elektriciteit uit zonnecellen van 35 cent per kilowatt-uur slaan op het door Shell, Solar en ECN gepresenteerde doel op de korte termijn voor verbetering van de bestaande technologie. Hoewel dat ambitieus is naar huidige maatstaven is dit bedrag geenszins het einddoel en valt een verdere verlaging op langere termijn tot ongeveer vijftien cent per kilowatt-uur te voorzien. Samenvattend wil ik ervoor pleiten dat we ermee doorgaan de ontwikkeling van zonnecellen en andere duurzame-energietechnologieën voortvarend ter hand te nemen. Bondgenoten in het streven naar een duurzame energievoorziening moeten niet tegen elkaar op worden gezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden