Zonne-energie in trek door aantrekkelijke prijs zonnepanelen en zeker rendement

Het gaat plotseling geweldig met de zonne-energie in Nederland. Het afgelopen jaar zijn er 3,1 miljoen zonnepanelen bijgeplaatst, zodat het opgestelde zonnevermogen groeide met meer dan 60 procent. Net iets minder dan de helft van die nieuwe panelen is aangeschaft door particulieren.

Het opgestelde zonnevermogen groeide afgelopen jaar in Nederland met meer dan 60 procent Beeld ANP
Het opgestelde zonnevermogen groeide afgelopen jaar in Nederland met meer dan 60 procentBeeld ANP

In totaal ligt er nu voor 12,1 vierkante kilometer aan zonnepanelen op daken en op velden, die samen 2,2 procent van alle stroom in Nederland produceren. Volgens bureau Good!, dat woensdag zijn jaarlijkse rapport over de ontwikkeling van zonne-energie uitbracht, is dat nog maar een schijntje van wat er mogelijk is. In totaal komt maar liefst 5.500 vierkante kilometer in aanmerking om zonnepanelen op te leggen.

De groei komt ten dele door de aanhoudende daling van de prijs van zonnepanelen, die tegenwoordig vooral uit Vietnam komen. Vorig jaar daalde de prijs met bijna 25 procent. Maar de belangrijkste reden voor de snelle groei is het mooie en zekere rendement dat met zonnepanelen te behalen is. Volgens Milieu Centraal is het rendement op zonnepanelen voor particulieren rond de 6 procent per jaar. Daarmee is de investering in ruim zes jaar terug te verdienen.

Maar zo mooi als het nu is, blijft dat financiële plaatje niet. Op dit moment geldt de salderingsregeling: elke kilowattuur die de paneelbezitter niet meteen zelf gebruikt, kan worden teruggeleverd aan het net, en de paneelbezitter krijgt voor die stroom evenveel als hij zelf betaalt voor een kilowattuur. Een zeldzaam mooie regeling, die lucratiever wordt naarmate zonnepanelen goedkoper worden.

Als deze salderingsregeling ongewijzigd blijft, verdient een nieuw zonnepaneel zich in 2030 al in twee jaar terug, rekende bureau ECN de Tweede Kamer voor. Dat zou wel erg lucratief worden voor de particulier en heel duur voor de overheid.

Het kabinet bereidt nu een nieuwe regeling voor, die in 2020 van kracht moet worden. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat een terugleversubsidie: een subsidie op elke kilowattuur die aan het stroomnet wordt geleverd. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft al toegezegd dat het rendement vergelijkbaar blijft met wat het nu is: een terugverdientijd van zeven jaar. Maar hij denkt daarmee tot 2030 wel 5 miljard euro te besparen.

Die nieuwe regeling zal een rem zetten op de groei van het aantal zonne-panelen. ECN rekende voor dat zonder ingrijpen het zonnevermogen in 2030 zal zijn vervijfvoudigd. Met de nieuwe regeling wordt dat 'slechts' verviervoudigd.

Een ingreep in de salderingsregeling wordt door veel deskundigen als terecht gezien. Niet alleen wordt de salderingsregeling op den duur een extravagant cadeautje voor zonnepanelenbezitters, maar bovendien is het een dure manier om aan duurzame energie te komen. Het Planbureau voor de Leefomgeving rekende vorig jaar uit dat de kosten voor een vermeden ton CO2-uitstoot met particuliere zonnepanelen neerkomen op 270 euro. Met zonnepanelen op zonneparken zou diezelfde ton vermeden CO2 maar de helft kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden