Zonder kernenergie heeft RWE een groot probleem

RWE..

Michael Persson

Amsterdam Hij doet zijn naam eer aan, meneer Großmann. Met zijn 2 meter en 5 centimeter is de baas van het Duitse energiebedrijf RWE, tevens fijnproever en uitbater van een tweesterrenrestaurant in Osnabrück, een beer van een kerel. Om hem heen is weinig ruimte voor anderen.

Het werd Thomas Fischer in elk geval te veel. Woensdag kondigde de voorzitter van de raad van toezicht op de aandeelhoudersvergadering in Essen volkomen onverwacht zijn vertrek aan. Na een machtsstrijd van twee jaar lijkt hij genoeg te hebben van de voortdurende ruzietjes met Großmann.

Is dit de toekomstige baas van Essent? Is dit hoe het er bij RWE aan toe gaat? Wat weten we nou precies van die Duitsers?

Nog niet genoeg, vonden veel Essent-aandeelhouders de afgelopen weken. In veel provincies doemden steeds meer twijfels op over de mogelijke nieuwe eigenaar van Essent. Toch beslissen de Provinciale Staten van Noord-Brabant vandaag over de verkoop van het Nederlandse energiebedrijf aan de Duitsers. Als de provincie, met bijna eenderde van de aandelen de belangrijkste eigenaar van Essent, tegenstemt, gaat de verkoop niet door. RWE wil minstens 80 procent van de aandelen.

Wat we weten van RWE is dat het een bijzonder complexe onderneming is, waarin de verschillende belangen regelmatig met elkaar botsen. Van de aandelen is ongeveer 20 procent in handen van Duitse gemeenten. Die hebben nog steeds een grote stem in de raad van toezicht, waarin zij niet alleen aan het belang van RWE denken maar ook aan dat van hun eigen kiezers. Dat botst regelmatig met de meer kapitalistisch ingestelde toezichthouders.

De discussies gaan over kernenergie, nieuwe kolencentrales en investeringen in duurzame energie. Ook woensdag weer, tijdens de aandeelhoudersvergadering. Zo protesteerden niet alleen demonstranten tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale bij het plaatsje Belene in de Donauvallei. Ook de leden van de raad van toezicht uit SPD-steden maken bezwaar.

RWE hecht echter sterk aan kernenergie – het houdt ook niet voor niets zo hardnekkig vast aan het Essent-deel van de kerncentrale Borssele. Het bedrijf heeft door zijn bruinkoolcentrales de hoogste CO2-uitstoot van Europa: volgens een eigen opgave 816 gram per kilowattuur geproduceerde stroom. Essent zit op 321 gram per kilowattuur. Die uitstoot kan RWE vanaf 2013 jaarlijks miljarden euro’s gaan kosten als de rechten op broeikasgasemissies geveild gaan worden. Kernenergie, zonder broeikasgassen, wordt dan een steeds lucratiever alternatief.

Datzelfde geldt voor windenergie en biomassa. RWE heeft nu nog relatief weinig hernieuwbare energie, maar investeert grootschalig in bijvoorbeeld offshorewindparken op de Noordzee en in de Ierse Zee.

Niet jammeren maar machen, is Großmanns motto. Hij noemde het woensdag een misverstand dat RWE te weinig geld steekt in klimaatbescherming. Van een vierjarig investeringspakket van 17 miljard euro gaat 40 procent naar ‘CO2-vrije of CO2-arme’ vormen van energieopwekking. Wind- en kernenergie worden daarbij dus onder één noemer geschaard.

En ook Essent, met zijn kerncentrale en relatief broeikasvriendelijke biomassa, past in die strategie. ‘Onze zinvolste overname’, zei Großmann woensdag. ‘Dit is een kans waar we jaren op hebben gewacht.’

Michael Persson

Pagina 13:

commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden