Zonder innovatie valt groei ver terug

Bijna de helft van de economische groei in Nederland tussen 1995 en 2008 is te danken aan investeringen in kennis en innovatie. Dit concludeert het Amerikaanse onderzoeksinstituut The Conference Board in een studie die vandaag verschijnt.

Van onze verslaggever Pieter Klok

De komende decennia, als de groei van de beroepsbevolking door de vergrijzing wegvalt, zullen innovatie en kennisontwikkeling alleen maar belangrijker worden. Als de investeringen in ‘immaterieel kapitaal’ de komende jaren niet verder worden opgevoerd, valt de economische groei na 2020 terug naar 0,4 procent, in plaats van de verwachte 1,5 procent. ‘Het niet voortdurend laten stijgen van de investeringen in kennis en innovatie kan desastreus zijn voor de economische groei’, zegt Bart van Ark, hoofd van The Conference Board en hoogleraar in Groningen.

De studie is uitgevoerd in opdracht van het Innovatieplatform. Het is voor het eerst dat de ontwikkeling van immaterieel kapitaal in de Nederlandse economie uitputtend is beschreven. Alles is meegenomen: van de cursussen die bedrijven aan hun personeel geven tot de investeringen in onderwijs die pas na tien jaar rendement beginnen op te leveren.

Nederland heeft de afgelopen jaren vooral veel uitgegeven aan merkontwikkeling en reorganisaties. In Europa is er geen land dat daar zo veel in investeert. Op basis van bestaand onderzoek is The Conference Board nagegaan welke rendementen deze investeringen gemiddeld opleveren. Zo is berekend wat de totale bijdrage is aan de economische groei. ‘Bij reorganisaties is natuurlijk wel sprake van een afnemende meeropbrengst’, zegt Van Ark, ‘Dat effect moet nog nader worden onderzocht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden