Zonder groen licht van indianen trekt ABN Amro lening voor omstreden pijplijn terug

ABN Amro dreigt zich terug te trekken als medefinancier van de omstreden Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. De bank wil eerst zeker weten dat er sprake is van een vreedzame oplossing waarmee alle partijen, en dus ook de Sioux-indianen, kunnen leven. Zo niet, dan zegt de bank een lening voor een van de betrokken bedrijven op.

Protest tegen de aanleg van de oliepijplijn dwars door een indianen-reservaat in Dakota. Beeld afp

Dat heeft De Eerlijke Bankwijzer vandaag laten weten, namens ABN Amro. Dit initiatief van onder meer Oxfam Novib en Greenpeace trok het afgelopen najaar al bij de bank aan de bel, maar toen liet ABN Amro weten dat 'er niets op te zeggen viel'. Dit omdat de bank niet de pijpleiding zelf financiert, maar een van de bedrijven erachter.

ABN heeft een geldbedrag geleend, naar verluidt 45 miljoen dollar (41,6 miljoen euro), aan Energy Transfer Equity (ETE). Dat is het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP), een van de ontwikkelaars van de pijplijn. De bank zegt in het najaar bij ETE te hebben aangedrongen op een vreedzame oplossing met alle partijen. 'Als een dergelijke oplossing uitblijft, dan is de ultieme consequentie dat de relatie wordt beëindigd.'

Juridisch

Volgens ABN Amro kan het krediet voor ETE juridisch worden opgezegd. De bank wil niet vooruitlopen op hoe dat gaat, of de bank een boete kan krijgen voor het opzeggen van de lening; en of het die dan betaalt. Maar volgens projectleider Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer is dat het geval. 'Mogelijk kost het de bank veel geld. ABN is bereid om die consequentie te nemen en dat siert ze.'

Volgens Ras moet het traject van de pijplijn verschoven worden, zodat deze niet meer door indianengebied en drinkwaterreservoirs loopt. Als er geen oplossing komt waar ook de indianen mee in kunnen stemmen, beëindigt ABN Amro het krediet voor het ETE, bevestigt een woordvoerder van de bank.

De kwestie leek eind vorig jaar uit de wereld doordat Barack Obama een streep door de aanleg van de pijplijn haalde. De nieuwe president Donald Trump maakte dat besluit vrijwel direct ongedaan.

Door de stap van ABN Amro staat concurrent ING nu ook in de schijnwerpers. ING is wel direct betrokken als financier van de pijpleiding. Volgens de Eerlijke Bankwijzer is een directe lening verstrekt van 248 miljoen dollar. Topman Ralph Hamers zei donderdag in een reactie dat ING juridisch al gebonden is aan de lening. De bank probeert volgens hem wel zo veel mogelijk druk uit te oefenen om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden worden gehoord. ING wil zelf de komende weken ook in gesprek met de betrokken indianenstam om de bezwaren te horen.

Protestmars in de straten van Chicago tegen aanleg van de Dakota-oliepijpleiding. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden