Zomerwijn met woordspeling mag van rechter toch in de schappen

Chateau de la Garde, het bedrijf van wijnmaker en tv-persoonlijkheid Ilja Gort, mag rode wijn blijven verkopen onder de naam ZoMerlot. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

Joris van Venrooij
Wijnboer en televisiepresentator Ilja Gort is blij met de uitspraak van de rechter. Beeld anp
Wijnboer en televisiepresentator Ilja Gort is blij met de uitspraak van de rechter.Beeld anp

Een concurrerend wijnbedrijf uit Maartensdijk, LFE, wilde Gort verbieden die naam te gebruiken omdat LFE in de Benelux het merkenrecht bezit op de naam Sum-merlot. Beide namen zijn gebaseerd op dezelfde woordspeling die refereert aan 'zomerwijn'.

LFE vond dat de naam ZoMerlot te veel lijkt op Sum-merlot. LFE-directeur Marcel Kerkmeester verweet Chateau de la Garde het register met beschermde merknamen te hebben genegeerd. De ZoMerlot van Ilja Gort is deze zomer als speciale editie te koop bij Albert Heijn. De Sum-merlot van LFE is nog nergens te koop, die wil het bedrijf pas in de zomer van 2018 op de markt brengen.

Dat Sum-merlot nog helemaal niet bestaat, was voor de rechter reden om de eis af te wijzen. Omdat de wijnen niet tegelijkertijd te koop zijn, kan er volgens de rechter geen verwarring ontstaan bij de consument. De ZoMerlot van Chateau de la Garde is er bovendien een uit de serie La Tulipe, een wijnmerk dat al langer te koop is bij Albert Heijn. Omdat het merk 'La Tulipe' ook op de flessen ZoMerlot staat, is deze wijn duidelijk herkenbaar als een wijn van Chateau de la Garde, aldus de rechter.

'Ik dans op tafel', laat Gort weten in een reactie. 'Ik was er vrij zeker van dat we zouden winnen, omdat de wijn van LFE nog helemaal niet te koop is. Daardoor hebben ze geen sterk argument.' Kerkmeester is teleurgesteld over het vonnis. 'Mijn advocaat en ik gaan de uitspraak bestuderen en daarna bekijken we of we vervolgstappen zetten.'

ZoMerlot van La Tulipe. Beeld
ZoMerlot van La Tulipe.Beeld

Kerkmeester had gehoopt een rechtszaak te vermijden en laat weten dat beide partijen eerst met elkaar in gesprek zijn gegaan om een einde te maken aan het conflict, dat sinds juni speelt. 'We hebben geprobeerd in redelijk overleg tot een oplossing te komen, maar dat is helaas niet gelukt.' LFE moet nu de proceskosten betalen.

Gort denkt dat de publiciteit rond de zaak voordelig uitpakt voor ZoMerlot. 'Dankzij de acties van die agressieve wijnverkoper weten veel meer mensen dat ZoMerlot bestaat, dus de verkoop zal nu alleen maar toenemen. Ik zal die heer van LFE een fles sturen met een bedankbriefje.' Gort sluit niet uit dat hij volgend jaar weer een wijn onder de naam ZoMerlot gaat verkopen 'als Albert Heijn daar belangstelling voor heeft'. Ook al is er dan waarschijnlijk wél Sum-merlot in de handel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden