Zomerhausse op beurzen slaat om in zomerbaisse

Even sloeg de handelaars van de effectenbeurs op het Amsterdamse Damrak gisteren de schrik om het hart. Kort voor half vijf zakte de graadmeter van de beurs, de AEX-index, door de grens van 1200....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Sommigen hadden voorspeld dat de beer daarna los zou zijn. De beurs zou in één klap verder dalen naar 1150 of misschien 1100. Maar precies om half vijf, bij het sluiten van de markt, was de AEX weer net boven de 1200.

Wall Street maakte maandag ook een nogal labiele indruk. De toonaangevende Dow Jones-index had vorige week uitschieters beleefd van meer dan 110 punten in de plus tot ruim 140 punten verlies. Maar maandag belandde de Amerikaanse beursbarometer zelfs weer onder de grens van de 8800 punten.

Aanvankelijk leek ook New York het verlies beperkt te kunnen houden, maar de tegenvallende halfjaarresultaten drukten de stemming. Met een verlies van 96,55 punten sloot de Dow op 8786,74, het laagste punt van de dag. Dit is ook het laagste niveau sinds 22 juni. Na die dag klom de Dow Jones-index gestaag om op 17 juli een record te bereiken van 9337,97 punten.

In Amsterdam is de beurs binnen één maand weer terug bij af gekomen. Eind juni sloot de AEX-index op 1200,30. Op de eerste beursdag van augustus is de AEX gesloten op 1200,56: bijna drietiende punt hoger.

Vergeleken met de laatste dag van juli noteerde de index 28,77 punten lager. Wie als belegger de hele maand juli op vakantie is geweest en bij een kiosk alleen de koppen over de Tour de France heeft gesneld, moet met een gerust hart zijn teruggekeerd. In de maand juli lijkt dit jaar op de financiële markten bijzonder weinig te zijn gebeurd.

De thuisblijver weet beter. De beurzen hebben net als in 1997 weer een tumultueuze juli-maand achter de rug. In tweeënhalve week tijd schoten de koersen met enorme vaart omhoog tot ruim boven de 1300. In de daaropvolgende twee weken zakten ze weer even snel omlaag.

Ook vorig jaar volgden de zomerhausse en de zomerbaisse elkaar heel snel op. In de maand juli stegen de koersen tot een nieuwe recordhoogte. Begin augustus werd zelfs de grens van duizend genomen. Maar daarna volgde onder invloed van de Aziatische crisis een even spectaculaire daling. In september was de beurs weer gezakt tot het peil van juli.

Dit jaar gebeurt hetzelfde, zij het dat hausse en baisse elkaar al binnen één maand zijn opgevolgd. Ook nu kijkt iedereen met argusogen naar de ontwikkelingen in Azië. Daar is de twijfel over het herstel toegenomen na de installatie van de nieuwe Japanse regering die nog weinig concrete stimuleringsmaatregelen bekend heeft gemaakt. De Japanse munt, de yen, is daardoor in een vrije val terecht gekomen. Gisteren noteerde de Japanse munteenheid een licht herstel: aan het eind van de valutahandel in Europa stond de yen op 145,70 per dollar in vergelijking met 144,20 yen aan het eind van de handel van afgelopen vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden