Zo willen Aziaten het

Onderhandelen staat vrij op de Chinese variant van de meubel-boulevard...

Annette Embrechts

Met Nederlandse ondernemers zou dit nooit zo snel zijn gelukt. Daarvan is Ruud de Corte, directeur van De Bazaar in Beverwijk, overtuigd. In juli vorig jaar vroeg een groep Aziatische ondernemers of hij mogelijkheden zag voor een grootschalig overdekt Chinatown. ‘Ze zochten een thuishaven.’

In oktober kocht de exploitatiemaatschappij van de Grande Bazaar, de Zwarte Markt en de Oosterse Markt een aanpalend terrein van 15 duizend vierkante meter In december begon de bouw van de megahal met computergestuurd dak – bij mooi weer kan het open. En zie daar, vorige week opende Chinatown Holland, dat zich de grootste overdekte Chinese Markt in Europa mag noemen.

De hal oogt bij binnenkomst niet als een wonder van architectonisch vernuft. De bouw lijkt ingegeven door praktische motieven. Wanden van aluminium platen omsluiten driehonderd ‘garageboxen’ die als geopende dozen aan rechte straten liggen. De muren zijn rood, verder valt vooral het grijs op van de even zo vele rolluiken. Het is de wisselende inhoud die kleur brengt in dit strakke patroon. Net als de Chinese lantaarns die boven je hoofd hun rode gloed verspreiden.

Toch, zegt De Corte, is er intensief nagedacht over hoe de bezoeker deze Chinese Markt beleeft. Wereldwijd heeft hij met de eigenaar van De Bazaar voorbeelden bezocht. ‘In China, Vietnam en Korea zien ze er precies zo uit. De donkere sfeer draagt bij aan de mystiek. Het Chinese geluksgetal 8 is in de bouw verwerkt. De behoefte van Kantonezen, Vietnamezen, enzovoort is gepeild. Zo willen en herkennen Aziaten het. En het glazen dak kan worden aangepast aan de weersomstandigheden.’

Het bekende concept van de ‘meubelboulevard’, maar dan op zijn Chinees. 45 Miljoen investeerde De Bazaar, een bedrag dat de eigenaar in drie jaar hoopt terug te verdienen.

Terwijl De Corte langs de winkels loopt, spreken de huurders hem amicaal aan. Een jonge stewardess ruilde haar baan bij Singapore Airlines voor een winkeltje in kinderkleren en Oosters speelgoed. In een hoekje kunnen families hun kroost in Chinese kledij laten fotograferen. Alleen de fotoapparatuur is nog niet gearriveerd. Verlichting, hightech, bijouterie, porselein, tapijten, textiel, spijkerbroeken: het aanbod per winkel is eenzijdig, bij elkaar is er bijna alles. Onderhandelen staat vrij.

Naast 180 winkels bergt Chinatown Holland 26 groothandels en één supermarkt, Oriëntal, met 1200 vierkante meter eveneens de grootste van Nederland.

Mijnheer Chin is met broer en zus eigenaar van de Oriëntal-keten, begonnen op de Nieuwmarkt in Amsterdam. De megavestiging in Beverwijk onderscheidt zich met een groot gesorteerd aanbod aan Aziatische kruiden (‘vanochtend geplukt, tien uur later hier’), diepvriesproducten en rijst (‘dertig soorten, ook pakken van 20 kilogram’). Er is Chinese thee in versierde karafjes en bier uit Singapore. ‘Maar Heineken verkoop ik ook’, vertelt Chin. De zeven kassa’s kunnen na vier dagen de rijen klanten al haast niet aan. Chin wil al uitbreiden. Graag was hij zeven dagen per week open, maar De Corte gunt alle ondernemers twee dagen rust. Vorig weekend kwamen 65 duizend bezoekers naar , Chinatown Holland, vijfduizend meer dan verwacht.

De bewegwijzering is nog niet optimaal, maar wie dwars door de hal oversteekt, komt op het horecaplein, een groot terras in bamboesfeer, waar je met je wantansoepje of afhaalbordje met tipan tegen steltlopende tempeldanseressen op kunt botsen, of tegen poortwachters met drakenkoppen, samoeraivechters of percussionisten.

In de kraampjes rondom worden Chinese specialiteiten ter plekke bereid. Er is een Aziatische paalwoning nagebouwd, met Boeddha op de eerste verdieping en vogelkooien eronder. ‘Geen bamboe van de Gamma maar duurzame kwaliteit uit China’, benadrukt De Corte. ‘Een decoratieteam ziet erop toe dat alles er zo authentiek mogelijk uitziet.’ Op het podium bespelen twee vrouwen de snaren van de pipa en de guzheng.

De Corte toont nog even de exclusieve Chinese Club, waar ondernemers internationale zakenpartners kunnen trakteren op vermaak en schalen dimsum en waar bezoekers kunnen reserveren voor de Sensual Shanghai Night of een gevechtsdans van wushu-grootmeesters.

Een straatje, Indiaas getint, is nog maar half af; het moet het begin worden van de Bolly Bazaar, die De Corte in 2008 hoopt te openen.

Nee, een tempel is er niet en er is ook geen offer gebracht aan de goden. Waar de Chinatowns in Amsterdam en Rotterdam zijn vergroeid met de Chinese gemeenschap, gaat het in Beverwijk om handel. Entertainment oké, maar het hoofddoel is geld verdienen. Daar is niets mysterieus aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden