Zo trekt nieuwe generatie watersporters botenmarkt uit slop

De botenmarkt raakt uit het slop. Met name dankzij nieuwe initiatieven voor bootverhuur à la Airbnb, blijkt op de jaarlijkse Hiswa. 'Jonge watersporters willen meer gemak en flexibiliteit.'

Janita Naaijer
Vanaf 45 euro per uur voor deze 'zuinige sloep' Beeld
Vanaf 45 euro per uur voor deze 'zuinige sloep'Beeld

Niet kopen, maar huren. De nieuwe generatie watersporters heeft geen zin in onderhoud en de andere besognes van de booteigenaar. De verhuur van boten zit daarom in de lift. Met dank aan internationaal opererende 'Vaarbnb's', bemiddelingssites voor particulieren die op sociale media en op het water steeds beter hun weg weten te vinden.

Driehonderd motorboten en zeilschepen liggen klaar voor de verkoop te glimmen in de zon. Op de openingsdag van Hiswa te water, de jaarlijkse beurs van de Nederlandse watersportbranche aan de jachthaven Amsterdam Marina, is er reden tot optimisme. Volgens de zojuist bekendgemaakte kwartaalcijfers van de Hiswa Vereniging heeft de zwaar door de crisis getroffen watersportsector voor het eerst sinds 2010 een volledig jaar van herstel achter de rug. Gemiddeld genomen is de sector, die onder meer jachthavens, jachtbouwers en zeilscholen omvat, nog maar 10 procent verwijderd van hun omzetniveau van voor de crisis.

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Meer gemak

'Vooral bootverhuurders doen het goed', constateert Liane Jansen van Hiswa op de NDSM-werf. 'De nieuwe generatie watersporters wil meer gemak en flexibiliteit. Ze willen instappen en varen. Iedereen is tegenwoordig druk en als mensen tijd hebben om het water op te gaan, willen ze niet eerst nog de boot moeten schilderen.' De generatie watersporters van babyboomers die in de jaren '70 en '80 goed boerden en met kinderen en kleinkinderen zo'n beetje alle vakanties en verjaardagen doorbrachten op hun eigen boot, is volgens Jansen aan het verdwijnen. Met dank, of juist niet, aan de deeleconomie, die inmiddels ook prima haar weg lijkt te vinden op de Nederlandse wateren.

Vaarbnb's zoals Goboat.nl, Leenboot.nl en Boatsters.nl bieden eigenaren van sloepen, motor - en speedboten, zeilschepen en jachten een online en flexibel platform om hun boten aan te bieden. Om mee te varen en eventueel ook om op te overnachten. Al dan niet met de eigenaar in de rol van schipper. Met uitzondering van de Amsterdamse wateren, waar een exploitatievergunning is vereist bij commerciële bootverhuur, gaat het om een legale constructie.

(Tekst gaat verder onder foto).

1664 euro per dag voor deze Vanquish op Boatsters. Beeld
1664 euro per dag voor deze Vanquish op Boatsters.Beeld

'Zonde als al die grachten volliggen met ongebruikte boten', zegt medeoprichter Thijs Janssen van bemiddelingssite Barqo op een van de Hiswa-terrassen met uitzicht over het IJ. 'Het onderhoud van een boot is prijzig en met de verhuur halen veel booteigenaren die kosten er in een seizoen zo uit.' Start-up Barqo is naar eigen zeggen in twee jaar uitgegroeid tot Nederlandse marktleider in de particuliere bootbemiddeling. Samen met twee compagnons biedt Janssen in Nederland inmiddels 1.800 boten aan, in het buitenland - onder andere in Kroatië en Italië - staat de teller op 3.500. Barqo vangt 15 procent van de huur als commissie.

De klandizie bestaat uit een gemêleerd gezelschap: toeristen, dertigers die een dagje willen ontspannen op de grachten en gezinnen die met name in Friesland en Zeeland een boot huren voor een korte vakantie. De vraag neemt toe. 'Vorig jaar haalden we in het hoogseizoen in totaal 650 boekingen', zegt Janssen. 'Nu zitten we op 120 per week.'

De Hiswa Vereniging ziet de opkomst van de particuliere bemiddelingssites positief in. Volgens de brancheorganisatie zijn de huurders - enthousiast geworden over de watersport; uiteindelijk toch ook de kopers van de toekomst.

(Tekst gaat verder onder foto).

1250 euro per dag voor een zeilklipper voor 35 man. Beeld
1250 euro per dag voor een zeilklipper voor 35 man.Beeld

Oude knarren

Op de NDSM-werf slenteren deze dagen vooral booteigenaren rond om kennis te maken met de nieuwste besturingssnufjes en al dan niet elektrische motoren. Tussen de verkoopgesprekken op de steiger in vat Bas Nobel, manager bij Vetus - een internationaal bedrijf in onder meer boegschroeven, en ankerlieren, de ontwikkelingen in zijn branche wel even samen. 'De jongere watersporters kunnen en willen niet zelf aan een boot klussen', zegt hij. 'Vergrijzing dreigt, maar mijn collega's en ik vermoeden dat zich dat vanzelf wel zal oplossen. Ik ben net terug van een watersportvakantie en zag gelukkig nog genoeg zeilende jongeren en gezinnetjes in sloepen.' Nobel haalt glimlachend zijn schouders op. 'Ach, toen ik zelf voor het eerst het water opging, kwam ik voor mijn gevoel ook alleen maar oude knarren tegen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden