Interieur van een verlaten V&D in Utrecht. Het warenhuisbedrijf kreeg dinsdag te horen dat het definitief geen doorstart krijgt. De schade voor leveranciers loopt in de miljoenen.
Interieur van een verlaten V&D in Utrecht. Het warenhuisbedrijf kreeg dinsdag te horen dat het definitief geen doorstart krijgt. De schade voor leveranciers loopt in de miljoenen. © ANP

Zo'n 5 tot 10 miljoen schade voor leveranciers V&D

De schade voor verschillende leveranciers van V&D zal in het totaal zo'n 5 tot 10 miljoen euro bedragen. De kans dat de leveranciers nog wat van hun geld terugzien is klein, aldus branchevereniging voor mode- en interieurbedrijven Modint.

Lees ook: Na 129 jaar is het over voor V&D: 'Teleurstelling in duizenden hoofdletters'
Na 129 jaar dominantie in de Nederlandse winkelstraten is het nu definitief afgelopen met Vroom & Dreesmann. Het is het grootste faillissement ooit in de geschiedenis van de Nederlandse detailhandel.

Het gaat bij dit bedrag om de totale schade voor de kleding- en textielbedrijven die lid zijn van Modint, tussen de dertig en de veertig bedrijven die aan V&D leverden. 'Een groot deel van de schade is te wijten aan de spullen die al waren ingekocht voor de voorjaarscollectie van V&D. Het is maar de vraag of het nog lukt om al die goederen door te verkopen', zegt Han Bekker, voorzitter Modint.

Een klein deel van de bedrijven die spullen hebben geleverd met eigendomsvoorbehoud zal minder schade oplopen, omdat ze hun spullen terugkrijgen. De leveranciers die dit contract niet met V&D hebben gesloten zullen moeten proberen hun spullen online of op veilingen te verkopen. Ze moeten hier wel voor betalen en zullen ook niet veel van het geld terugzien, omdat organisaties als de Belastingdienst en het Uitvoeringsinstituut voor Werknemersverzekeringen (UWV) voorrang krijgen.

Dinsdag werd duidelijk dat er definitief geen doorstart komt voor de op Oudjaarsdag failliet verklaarde warenhuisketen. In het totaal zal de miljoenenschade voor de leveranciers nog verder gaan oplopen.

Een groot deel van de schade is te wijten aan de spullen die al waren ingekocht voor de voorjaarscollectie van V&D

Han Bekker, voorzitter MODINT