Zo laten banken u te veel betalen voor het aanpassen van uw hypotheek

Consumenten betalen te vaak te veel geld voor aanpassing van hun hypotheek, concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. De kosten die hypotheekbanken per handeling rekenen, lopen sterk uiteen. Daarbij gaat het om aanpassingen als het oversluiten van de hypotheek naar een lagere rente, het verlengen van de looptijd met of zonder verplicht gesteld advies. Een aanpassing kost bij de ene bank een paar 100 euro, terwijl een andere bank er meer dan 1000 euro voor rekent. Dit zijn de meestgebruikte trucs:

Consumenten betalen te vaak te veel geld voor aanpassing van hun hypotheek, concludeerde de Consumentenbond dinsdag op basis van eigen onderzoek.Beeld anp

1. Afgenomen risico, zonder vermindering van de rente

Een mogelijke verdienpost is de rente-opslag, het extra geld dat hypotheekbezitters moeten betalen voor een hoge hypotheek. De rente-opslag zelf is niet het probleem, banken lopen namelijk een extra risico dat klanten met een hoge hypotheek niet aan hun lasten kunnen voldoen. 'Maar als je huis in waarde stijgt, of je lost vroegtijdig af, verdwijnt dat risico voor de bank. Alleen passen banken dat niet altijd uit zichzelf aan. Daar moeten huizenbezitters bovenop zitten, terwijl het automatisch zou moeten gaan', zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

2. Gedwongen advies

Banken verplichten huizenbezitters soms tot het inschakelen van een hypotheekadviseur terwijl de te nemen beslissing helemaal niet zo gecompliceerd is, aldus de bond. Regiobank en SNS zijn volgens de bond de grootste zondaars in het verplichten van advies. Veel beslissingen kunnen huizenbezitters echt wel zonder advies nemen, zegt de Consumentenbond. 'Bijvoorbeeld bij oversluiten van de hypotheek naar een lagere rente. Argenta rekent 1250 euro voor verplicht advies, terwijl bij ASR advies niet verplicht is. Dat kost dus 0 euro', zegt woordvoerder Donat. Volgens haar zouden banken vaker gebruik kunnen maken van toetsjes om de financiële capaciteiten van hun klanten in te schatten. Volgens de banken is verplicht advies juist een goede zaak; het gaat om kwaliteit en het voorkomen van financiële misrekeningen bij hun klanten.

3. Te hoge boete op vroege aflossing hypotheek

Goochelen met boeterente was met name in het verleden een inkomstenbron voor banken. Huizenbezitters die hun hun hypotheek vroegtijdig aflossen verbreken de contractuele afspraken met hun bank, die immers had gerekend op de afgesproken rente-inkomsten. Ter compensatie moeten klanten een boete betalen: de boeterente. Tegenwoordig houden de banken zich grotendeels aan de door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestelde leidraad over boetes, maar de Consumentenbond vindt dat consumenten in het verleden te hoge boetes hebben betaald. Dat geld zou terugbetaald moeten worden.

4. Hoge kosten voor aanpassing van hypotheek

Meer in het algemeen lopen de kosten voor het oversluiten van een aanpassing van de hypotheek volgens de onderzoekers nogal uiteen, zonder dat direct duidelijk is waarom. Zo betaalt een klant van ABN Amro voor aanpassing van een hypotheek na een echtscheiding 1050 euro. ING vraagt twee keer zoveel: 2100 euro. Omzetting van de hypotheekvorm kost bij Rabobank 300 euro, terwijl klanten bij Nationale Nederlanden vijf keer zoveel kwijt zijn.

5. Hoge administratiekosten

Hetzelfde geldt voor administratiekosten. 'Allianz rekent voor het oversluiten naar een lagere rente of middeling van de rente 0 euro administratiekosten', zegt de woordvoerder van de Consumentenbond. ABN Amro daarentegen vraagt een bedrag van 150 euro voor dezelfde handeling, zonder dat daar advieskosten bijkomen. Donat: 'Dat mag uiteraard, maar het is wel fijn voor de consument om te weten wat voor administratiekosten banken rekenen.

Verbetering: in een eerdere versie van dit stuk stond dat Regiobank en SNS grootste 'zondebokken' in het verplichten van advies zijn. Dat moest natuurlijk zijn: zondaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden