AnalyseEU-geld

Zo komt Europees geld in Nederland terecht

De EU is een geldverslindende operatie, vinden critici, en Nederland betaalt te veel. Onzin, zeggen de voorstanders, de EU levert ook veel op. De kosten en baten van de unie. 

Lees hier een uitgebreidere, geïllustreerde versie van dit artikel die speciaal voor online is gemaakt.

Korting op afdracht

Nederland betaalt 3,4 miljard euro aan de EU, oftewel 199 euro per inwoner. Deze afdracht is gebaseerd op het bruto nationaal inkomen en de btw-afdracht. Aangezien Nederland rijker is dan de gemiddelde EU-landen, betalen we meer dan we vervolgens ontvangen. Om dit deels te compenseren heeft Nederland via enkele regelingen een korting bedongen van 660 miljoen euro (volgens cijfers van de ­Europese Commissie) – anders zou Nederland ruim 4 miljard hebben moeten betalen. Ter vergelijking: in 2017 gaf de ­Nederlandse overheid 264,6 miljard euro uit, oftewel 15.491 euro per inwoner. De EU-bijdrage van 3,4 miljard is dus 1,3 procent van dit bedrag.

Nettobetaler

Nederland krijgt van de EU jaarlijks 2,4 miljard euro. Nederland krijgt dus minder geld retour dan het betaalde. Netto betaalt Nederland 1 miljard euro aan de EU, oftewel 59 euro per inwoner.

Landbouw niet op 1

Landbouw is niet, zoals vaak wordt gedacht, de belangrijkste subsidie-ontvanger. Onderzoek en ontwikkeling krijgt net iets meer dan landbouw. Daarnaast gaat er geld naar regionale ontwikkeling, Europese agentschappen en gaat een deel op aan bureaucratie.

Agentschappen

Met het EU-geld worden ook agentschappen betaald zoals Europol. Aangezien Nederland ook van deze agentschappen profiteert, worden de uitgaven toegerekend naar Nederland.

Onderzoek en onderwijs

Het geld voor onderzoek en ­onderwijs gaat grotendeels naar het programma Horizon, een EU-programma voor wetenschap en innovatie voor de periode 2014-2020. Vooral universiteiten maken gebruik van deze subsidieregeling, maar ook bedrijven maken er aanspraak op. ASML is van de ­bedrijven de belangrijkste ­subsidieontvanger.

Melkveehouderij

Het geld voor landbouw gaat voor nagenoeg de helft naar melkveehouderijen. Akkerbouwers staan op de tweede plek. Vissers ontvangen met 6 miljoen euro in verhouding veel minder.

Regionale subsidies

De regionale subsidieregeling van 192 miljoen bevat twee grote onderdelen, regionale subsidies en een sociaal fonds. De regionale projecten stimuleren innovatie en de koolstof­arme economie. De 673 projecten krijgen subsidies van 638 euro tot soms vele miljoenen. Eenderde van de ondernemers krijgt minder dan 50 duizend euro. De sociale ESF-projecten moeten de scholing en inzetbaarheid van werknemers verbeteren. Nijmegen telt de meeste ESF-projecten. De 295 projecten ontvangen daar gemiddeld 5.700 euro.

Douanevergoeding

Nederland int voor de EU 3 miljard euro aan douanegelden voor goederen die veelal naar andere Europese landen gaan. Om alle extra douaniers te kunnen betalen krijgt Nederland 20 procent van dit bedrag – 600 miljoen euro – terug van de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden