Geldvraag

Zo doet u uw belastingaangifte in twaalf minuten

Met de checklist in dit blog kunt u bepalen of u een eenvoudige aangifte heeft of dat er meer bij komt kijken, schrijft Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids. Wekelijks geeft hij advies over geldzaken.

De aangifte afhandelen in twaalf minuten. Kan dat? Beeld anp

De Belastingdienst vult tegenwoordig de aangifte grotendeels voor u in. Het is prettig als iemand anders het saaie werk voor u doet. U kunt zich dan beperken tot controle en de aangifte nalopen op zaken waarmee u wel kunt scoren.

De aangifte afhandelen in twaalf minuten. Kan dat? Niet voor iedereen, maar met de checklist in dit blog kunt u bepalen of u een eenvoudige aangifte heeft of dat er meer bij komt kijken. Denk vooraf goed na over wat er in 2013 veranderd is. Print uw aangifte over 2012 uit en leg hem naast het toetsenbord als u begint. En loop de aangifte door aan de hand van de volgende punten:

1. Uw persoonlijke situatie: is er iets veranderd in uw persoonlijke situatie? Bent u gescheiden of juist getrouwd of gaan samenwonen? Als er niets veranderd is, gaat u snel door naar 2.

2. Heeft u inkomen van slechts een werkgever of uitkeringsinstantie, zonder extra bijverdiensten, alimentatie of uitkeringen? Even de cijfers checken en verder.

3. Vergoedt uw werkgever alle reiskosten of heeft u geen reiskosten en geen auto van de zaak. Dan bent u hier ook snel klaar.

4. Heeft u een eigen woning? Controleer dan de WOZ-waarde en de aftrekbare hypotheekrente. Vergeet de eventuele erfpacht niet. Let op als u vorig jaar een deel van de hypotheek afloste.

5. Bent u verhuisd of heeft u voor het eerst een eigen woning gekocht, dan wordt het wat meer werk. Idem als u een kamer bent gaan verhuren.

6. Heeft u vóór 1 januari 2014 geen pensioenproduct gekocht waarvan de premie aftrekbaar is? Dan bent u ook sneller door de aangifte heen.

7. Hoeveel spaargeld of ander vermogen heeft u? Vergeet niet het vermogen van uw minderjarige kinderen op te geven. Roerende goederen tellen niet mee. De auto hoeft u dus niet mee te rekenen, maar de recreatiewoning weer wel. De garage bij de woning is soms ook box 3-vermogen. Geef ook de betaalde dividendbelasting op, want die krijgt u terug. Schulden mag u aftrekken, op een drempel van 2900 euro per belastingplichtige na. Heeft u vorig jaar een erfenis gekregen en wordt die erfenis niet beheerd door een partner van de erflater? Dan moet u het vermogen uit de erfenis ook aangeven, na aftrek van de verschuldigde erfbelasting.

8. Heeft u veel uitgaven aan zorgkosten, ziekenbezoek, tandarts of een bevalling voor u en uw kinderen jonger dan 27 jaar? Mogelijk kunt u dan gebruik maken van de aftrekpost voor specifieke zorgkosten. De vergoede zorgkosten, het verplichte en vrijwillige eigen risico en de premies voor de basis- en de aanvullende zorgverzekering mag u niet meetellen.

9. Heeft u meer uitgegeven aan scholing dan de drempel van 250 euro (per belastingplichtige), dan heeft u wellicht een aftrekpost.

10. U heeft een aftrekpost voor levensonderhoud van een kind dat jonger is dan 21 jaar en geen studiefinanciering krijgt. U mag geen kinderbijslag ontvangen.

11. Andere mogelijke aftrekposten zijn: betaalde partneralimentatie, giften aan een goed doel of onderhoudskosten voor een monumentenwoning.

12. Tot slot: kijk ook nog naar de verdeling tussen partners, en de toeslagen.

Succes! Als u er langer over doet dan twaalf minuten, is dat vaak een positief teken. Dan levert de aangifte profijt op.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.