Zimbabwe legaliseert onteigening

Het parlement van Zimbabwe heeft donderdag een wet aangenomen die de regering in staat stelt landbouwbedrijven van blanke eigenaren te onteigenen zonder compensatie van de staat....

Een etmaal voor de stemming in het parlement had president Mugabe van Zimbabwe verkondigd bereid te zijn oorlog te voeren met Groot-Brittannië over het conflict rond de bezetting van boerderijen van blanken door militante zwarte oorlogsveteranen. Hij zei dat tijdens de top van Afrikaanse en Europese landen in Caïro, waar de Britse minister van Buitenlandse Zaken Cook Mugabe in het openbaar bekritiseerde.

Militante veteranen uit de oorlog in het voormalige Rhodesië (1972-'80) willen met de bezettingen van boerderijen van blanken wraak nemen op de stembusnederlaag van president Robert Mugabe. De Zimbabwaanse kiezers verwierpen tijdens een referendum een voorgestelde grondwetswijziging.

De agitatie tegen blanke boeren is een afleidingsmanoeuvre van de wankelende regering. Het regime-Mugabe is vrijwel bankroet en de traditionele aanhang van de regeringspartij ZANU-PF (Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie-Patriottisch Front) gelooft niet meer in de machthebbers. Daardoor lukte het Mugabe in februari niet om er een nieuwe grondwet met een referendum door te jagen. Het onteigeningsplan was onderdeel van de weggestemde ontwerp-grondwet.

Waarnemers noemen de onteigening een propaganda-actie. Binnen een paar maanden moeten er parlementsverkiezingen in Zimbabwe worden gehouden. Met de onteigeningen zou de regering teleurgestelde aanhangers willen paaien.

De al weken door Mugabe georkestreerde commotie rond de blanke landeigenaren heeft niet het door hem gewenste effect. Vooral in de steden wordt geen geloof gehecht aan Mugabes bewering dat de voormalige koloniale heersers en de blanken verantwoordelijk zijn voor de economische crisis.

Bendes die het land van blanke boeren bezetten, worden steeds gewelddadiger. Deze week zijn doden gevallen. De belangrijkste oppositieleider in het parlement, Morgan Tsvangirai, waarschuwde donderdag dat een situatie van wetteloosheid en chaos blanke boeren er toe kan aanzetten zichzelf te gaan verdedigen. Omdat de politie hen niet beschermt, worden zij volgens de oppositieleider daartoe gedwongen.

Inmiddels zijn zeker achthonderd boerenbedrijven bezet, ongeveer eenvijfde van de commerciële landbouwbedrijven. De Zimbabwaanse rechters noemen de bezettingen illegaal, maar het regime weigert in te grijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.