'Zimbabwe heeft IMF voorgelogen'

De regering van Zimbabwe heeft volgens de Britse krant The Financial Times gelogen tegen het Internationaal Monetair Fonds over haar uitgaven aan de oorlog in Congo-Kinshasa....

Van onze buitenlandredactie

Murerwa liet het IMF in juli weten dat de militaire steun aan de Congolese president Kabila drie miljoen dollar (zes miljoen gulden) per maand kost. In een intern memorandum staat echter dat tussen januari en juni 166 miljoen dollar aan de oorlog is gespendeerd, ruim 27 miljoen per maand. Gisteren zei Murerwa dat het leger inderdaad 166 miljoen had gevraagd, maar dat nooit heeft gekregen. Zimbabwe beweert dat de oorlog grotendeels wordt gefinancierd door niet nader genoemde bondgenoten.

Op basis van de verstrekte gegevens besloot het IMF Zimbabwe een krediet van 193 miljoen dollar te verlenen, waarvan 24 miljoen direct kon worden opgenomen, nadat de hulp een jaar lang bevroren was geweest. Het IMF heeft de Zimbabwaanse regering om opheldering gevraagd. Gisteren was er een spoedberaad in de hoofdstad Harare tussen IMF-functionarissen en de regering, naar aanleiding van het bericht in The Financial Times. Vandaag buigt de Wereldbank zich over het hulpprogramma voor Zimbabwe.

Zimbabwe verkeert in een economische crisis en heeft de IMF-lening hard nodig. Belangrijke donorlanden hebben de hulp bevroren, of dreigen dat te doen, vanwege het wanbestuur van de overheid en Zimbabwes deelname aan de oorlog in Congo. Nederland schrapte Zimbabwe van de lijst van favoriete landen uit protest tegen het wanbeleid en schendingen van de mensenrechten.

Het is vooralsnog onduidelijke wanneer er een einde komt aan de militaire rol van Zimbabwe in Congo. Er bevinden zich daar minstens achtduizend Zimbabwaanse militairen, die worden ondersteund door gevechtsvliegtuigen en pantserwagens. Samen met Rwanda, Uganda, Angola en Namibië ondertekende Zimbabwe in juli een vredesakkoord, dat eind augustus door de Congolese regering en de rebellen werd bekrachtigd.

Maar het staakt-het-vuren heeft geen stand gehouden. Dit weekeinde werd er weer zwaar gevochten. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het bestand te hebben geschonden en zelf slechts uit zelfverdediging te hebben gehandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden