columnpeter de waard

Zijn vrouwenvrijgeviger dan mannen, zelfs als ze van koninklijken bloede zijn?

Peter de Waard columnist artikel Beeld -
Peter de Waard columnist artikelBeeld -

ls kroonprinses Amalia een jongen was geweest en Amal had geheten, had hij dan ook op zijn 18de jaar beloofd de ­toelage van ruim 1,6 miljoen euro ­terug te zullen storten? Amalia vindt een ­uitkering ‘zonder tegenprestatie ongemakkelijk’. Cynici deden die brief al gauw af als een pr-stunt van de Oranjes, wier populariteit nogal onder druk staat. Maar de brief leek ­oprecht. En als pr-stunt had haar vader misschien beter de boot van 2 miljoen kunnen verkopen die hij in de ogen van zijn vrouw ‘zo graag wilde hebben’.

Kroonprins Willem-Alexander gaf de toelage zelf niet terug toen hij zelf 18 jaar werd. Dat was in 1985, toen die negen ton in guldens bedroeg. Ook in dat jaar was er discussie over. Toenmalig minister Ruding moest nietsontziend bezuinigen, een woord dat de huidige minister Wopke Hoekstra niet eens kent. ­Premier Lubbers overwoog nog even de leeftijdsgrens voor die toelage op te trekken naar 21 jaar, maar kreeg daar in de Tweede Kamer de handen niet voor op elkaar.

Mogelijk zijn vrouwen minder hebzuchtig en happig op geld dat ze niet echt ­verdiend hebben. Of zijn ze vrijgeviger. Bill ­Gates, Warren Buffett en Jeff Bezos hangen graag de filantroop uit, maar intussen worden ze elk jaar toch weer rijker.

Bezos’ voormalige echtgenote MacKenzie Scott maakt er echt werk van. Zij kondigde woensdag aan nog eens 2,2 miljard dollar weg te geven aan scholen, culturele centra en ­organisaties die strijden tegen racisme. Vorig jaar gaf ze ook al 4,8 miljard dollar weg. Ook zij vindt dat ze eigenlijk geen recht heeft op het geld dat haar is komen toewaaien door de waardestijging van Amazon-aandelen. Ze voelt er zich ook ongemakkelijk bij gezien de toenemende ongelijkheid in de wereld. ‘Wij proberen een groot bedrag weg te geven dat opgebracht is door systemen die nodig veranderd moeten worden. Het zou beter zijn als buitensporige rijkdom niet geconcentreerd zou zijn in een klein aantal handen.’Voor haar zijn goede doelen ook geen ­statusobject, zoals bij veel mannen die aan liefdadigheidsinstellingen ook meteen hun naam verbinden.

De Amerikaanse hoogleraar filantropie ­Debra Mesch stelde in februari in de New York Times dat in liefdadigheid ‘geslacht ertoe doet’. Zo is uit onderzoek gebleken dat alleenstaande vrouwen twee keer ­zoveel weggeven dan alleenstaande mannen.‘Ook zijn vrouwen eerder geneigd als groep te schenken.’ Ze hoeven er niet hun eigen stempel op te drukken. Laurene Powell Jobs, de weduwe van Apple-icoon Steve Jobs, opereert in dat opzicht in alle stilte, terwijl haar man nooit iets schonk aan liefdadigheidsinstellingen.

Misschien had in Nederland Beatrix ook ­beter op de troon kunnen blijven zitten – zoals Elizabeth in Groot-Brittannië – totdat Amalia het kroontje had kunnen overnemen. Het woord vorstin mag wellicht anno 2021 niet meer worden gebruikt, gezien de voorkeur voor sekseneutrale beroepsnamen, maar een vrouwelijke vorst heeft zo zijn voordelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden