Groen of grijsVerszakjes

Zijn herbruikbare supermarktzakjes wel een goed idee?

Te koop bij Albert Heijn en Lidl: herbruikbare transparante ‘verszakjes’. Goed idee?

Verszakjes van de Albert Heijn. Beeld
Verszakjes van de Albert Heijn.Beeld

Verszakjes?

De zakjes zijn bedoeld om verse onverpakte producten in mee te nemen: in de supermarkt, maar natuurlijk ook in andere winkels. Denk aan broodjes, los fruit als mandarijnen of groenten als sperzieboontjes. De zakjes meten maar 30 keer 30 centimeter, dus grote hoeveelheden kunnen er niet in.

Maar mensen nemen toch al hun eigen boodschappentas mee?

Klopt: sinds het verbod op gratis plastic tasjes nemen steeds meer Nederlanders een eigen, herbruikbare boodschappentas mee. In 2016 zei 40 procent van de Nederlanders altijd een eigen tas mee te nemen voor hun dagelijkse boodschappen, 43 procent neemt hem vaak mee, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar omdat mensen liever geen losse producten in die tas doen, worden er nog steeds plastic zakjes gebruikt.

Hoeveel is dat dan?

Volgens Lidl worden er jaarlijks in Nederland zestig miljoen eenmalige plastic groente- en fruitzakjes uit de winkel meegenomen: afscheuren van een rol en hup, je groenten erin. Die zakjes belanden hopelijk thuis in de plastic recyclingbak of anders bij het restafval; in het ergste geval in de berm of sloot. Dan is een herbruikbaar zakje veel beter.

Product: Verszakjes
Prijs: Lidl Green Bag en AH verszakjes, 2 stuks, € 0,69
Oordeel: ****
Verkrijgbaar: AH en Lidl-supermarkten

Maar zo’n zakje kost toch ook energie. En hoe lang gaat het mee?

De zakjes zijn gemaakt van nylon, net als plastic een aardoliekunststof. Ze zijn wasbaar op 60 graden Celsius. Volgens Lidl is hun ‘Lidl Green Bag’ na vijf keer gebruiken duurzamer dan een plastic groente- en fruittasje. Dat halen de zakjes gemakkelijk: bij zorgvuldig gebruik (dus niet overbelasten) gaan ze tientallen keren mee.

Kunnen ze wel worden gerecycled?

Dat is een heikel puntje. De supermarkten adviseren om kapotte zakjes in de textielinzameling af te danken: maar dat heeft weinig nut, zegt de Vereniging Herwinning Textiel. Het volume is namelijk te klein voor recycling. De zakjes worden dan bij de normale afvalstromen verbrand; je kunt ze dan net zo goed zelf weggooien. En de plastic recyclebedrijven zijn er ook niet blij mee: zo zorgen vergelijkbare fruitnetjes voor grote problemen doordat ze zich vastdraaien in de sorteerinstallatie.

Zijn ze dan nog wel zo duurzaam?

Zelfs zonder recycling zijn de verszakjes, mits je ze meermalen gebruikt, duurzamer dan eenmalige zakjes. Volgens het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken is hergebruiken altijd duurzamer dan recyclen.

Maar worden die zakjes ook inderdaad gebruikt?

Daar staat of valt het systeem mee, zegt verpakkingsdeskundige Sytske de Waart van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Zo’n initiatief is heel erg goed, maar alleen als het ook daadwerkelijk wordt toegepast. Je moet er dus actief aan denken om die zakjes mee te nemen: door ze standaard in je boodschappentas te doen bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden