De KwestiePeter de Waard

Zijn de Zeeuwen nu ook al te beklagen?

Na de ruim 500 duizend Groningers in het uiterste noordoosten voelen nu ook de 380 duizend Zeeuwen in het uiterste zuidwesten van het land zich bedrogen door het Randstedelijke kabinet.

De Zeeuwen vinden dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Het kabinet beloofde acht jaar geleden met de hand op het hart dat de marinekazerne met 1.800 leden van het elitekorps naar Vlissingen zou komen. Maar dat gaat niet door. De mariniers happen liever ergens in het binnenland in het zand dan dat ze pierewaaien in een Zeeuwse havenstad.

De Zeeuwen zijn woest. Er was al 40 miljoen euro gestoken in de voorbereiding. Ze eisen nu compensatie. Volgens een niet-representatieve peiling van omroep Zeeland wordt gedacht aan een tolvrije Westerscheldetunnel (daarmee wordt jaarlijks 35 miljoen euro uit de Zeeuwse zakken geplukt) of een investering van een paar honderd miljoen in een waterstoffabriek. Misschien kan Rutte anders een universiteit aanbieden of een eredivisievoetbalclub.

Zeeland ziet zichzelf net als de provincie Groningen als een krimpregio, hetgeen inhoudt dat jongeren de provincie ontvluchten omdat er geen banen zijn te vinden. Er zijn echter nogal verschillen met de Groningers.

De noorderlingen zijn oneerbiedig gezegd ‘bestolen van hun gas’ en wonen nu in krakkemikkige huizen. Zeeland heeft juist de Deltawerken binnengehaald, waardoor ze nu hoog en droog wonen. In 1953 werd na de watersnoodtragedie meteen een begroting opgesteld om de Zeeuwse kust te beveiligen. De kosten werden toen geraamd op

1- à 2 miljard gulden. Uiteindelijk zou het project 12 miljard gulden (bijna 6 miljard euro) kosten, ook omdat voor de Zeeuwse mossel- en oesterkwekers de dam in de Oosterschelde werd vervangen door een peperdure stormvloedkering.

Zeeland is geen provincie in crisis. De werkloosheid is met 2,4 procent landelijk 3,3 procent de laagste in het land, terwijl die in Groningen met 4,9 procent juist de hoogste is. Het besteedbaar inkomen van de Zeeuwen van 35.300 euro is volgens CBS-cijfers het op drie na hoogste van Nederland. Dat van Groningers is met 29.300 het laagste. Qua vermogen is Zeeland zelfs de rijkste provincie van Nederland. Het Zeeuwse doorsneevermogen is 54.500 euro ver boven alle andere provincies. Volgens het Nationaal Salaris Onderzoek van Nyenrode en Intermediair verdienen de Zeeuwen gemiddeld bijna 40 duizend euro, ook een positie in het linkerrijtje. En eigenlijk is Zeeland ook geen krimpregio meer. De bevolking neemt naar verwachting toe tot 400 duizend in 2040.

De Zeeuwen zijn al sinds de Gouden Eeuw een geprivilegieerd volk, hetgeen blijkt uit al die prachtige panden in Veere, Zierikzee en Middelburg. Misschien zijn de Zeeuwen bedrogen door Den Haag, maar ze zijn per saldo niet bestolen. Rutte mag zijn excuses aanbieden, maar hoeft niet voor Sinterklaas te spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden