Zijn autisten de beste werknemers?

Donderdag gaat in Nederland de voor een Oscar genomineerde film The Big Short in première. De film, gebaseerd op het boek van Michael Lewis, gaat over aantal mensen van buiten de financiële centra, die voorzagen dat in 2007 de huizenmarkt in elkaar zou storten. Ze speculeerden op een prijsdaling van rommelhypotheken en werden multimiljonair.

Peter de Waard
null Beeld afp
Beeld afp

Nogal wat van deze mensen hadden het syndroom van Asperger: superslimme autisten. Zij waren de big swinging dicks van Wall Street, de snelle zakenbankiers in krijtstreep, die grof geld verdienden met het bundelen en wereldwijd doorverkopen van de hypotheken, te slim af.

Ze ontdekten dat in die gebundelde portefeuilles veel rommelhypotheken zaten van huizenbezitters die hun leningen nooit zouden kunnen aflossen. 'Alleen een autist leest een prospectus over subprime-hypotheekobligaties', aldus Michael Burry, de hoofdpersoon in de film.

Ze kochten kredietverzekeringsderivaten, zogenoemde cds (credit default swaps) en wachtten op de onvermijdelijke ineenstorting van de markt. Toen dit in 2007 en 2008 daadwerkelijk gebeurde, bleken de zakenbanken opgezadeld met enorme hoeveelheden waardeloos geworden schuldpapier. Die banken verloren het vertrouwen van de markt, vielen om en sleepten collegabanken die zich ook te diep in de schulden hadden gestoken in hun val mee. Burry - een rol van acteur Christian Bale - verdiende er 100 miljoen dollar mee.

Nogal eens is aspergers de schuld van de crisis in de schoenen geschoven, omdat ze een sociale stoornis zouden hebben. Tom Hayes, de man die centraal staat in het zogenoemde libor-schandaal waarbij ook de Rabo was betrokken, zou aan het syndroom lijden. Hij kreeg liefst 12 jaar cel als de zondebok van de crisis.

Maar in feite zou je de aspergers net zo goed de klokkenluiders van de crisis kunnen noemen. Zij stelden vast hoe de wolven van Wall Street en hun bazen in hun jacht op bonussen, jachten en privéjets, op grote schaal knollen voor citroenen verkochten. Bovendien weten de bedrijven sinds die tijd dat mensen met een rugzakje excellente werknemers kunnen zijn. Niet alleen kunnen ze veel beter dan anderen de risico's in het risicomanagementsysteem ontdekken, maar ook ontdekken ze de manco's in beveiligingssystemen van computers. In de ict wordt zelfs bepleit om meer aspergers in dienst te nemen. Zij zijn immers beter in saai lijkend werk, zoals het lezen van prospectussen of het testen van software.

Microsoft in de VS en SAP in Duitsland hebben al autisten in dienst. Philips testte hen ook eerder en begint nu samen met ASML en DAF een project om jonge computerspecialisten met autisme een opleiding en een baan aan te bieden.

In Nederland zijn 20 duizend mensen die lijden aan het aspergersyndroom. Het is duidelijk dat die tot het beste deel van het werknemersbestand zouden kunnen horen. En niet alleen als klokkenluiders.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden