Ziggo nadert KPN in race voor marktleiderschap in vaste telefonie

Ziggo is bezig concurrent KPN in te halen in de race voor het marktleiderschap in de vaste telefonie.

Jochem van Staalduine
Een medewerker van Ziggo bij het hoofdkantoor. Beeld anp
Een medewerker van Ziggo bij het hoofdkantoor.Beeld anp

Het verschil tussen de twee telecomgrootmachten bedraagt nog maar tweetienden van een procent. Ziggo heeft een marktaandeel van 41,4 procent, KPN bedient 41,6 procent van de markt. Aan het begin van het derde kwartaal was het verschil tussen de twee nog een half procent groter dan het nu is. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Telecompaper.

Nog niet zo lang geleden was KPN de enige telecomgrootmacht in Nederland. Met de overname van Ziggo door het bedrijf achter UPC ontstond in 2014 een geduchte concurrent. Of de samensmelting van UPC en Ziggo standhoudt, valt overigens nog te bezien. Een rechter oordeelde twee maanden geleden dat opnieuw gekeken moet worden naar de fusie. De marktmacht van het bedrijf zou te groot zijn.

Wat betreft vaste telefoonaansluitingen is de marktmacht van Ziggo en KPN duidelijk zichtbaar. De twee bedrijven verdelen de poet die is te verdienen met vaste telefoonaansluitingen steeds meer onderling. Het marktaandeel van Ziggo mag dan dichter bij KPN komen, ook het aandeel van KPN groeit. Dat gaat ten koste van kleinere spelers.

Die kleinere spelers als Tele2 hebben het al niet makkelijk op de markt voor vaste telefoonaansluitingen. Het aantal vaste aansluitingen daalt al jaren. Nu hebben nog iets meer dan 6 miljoen Nederlanders een vaste telefoonaansluiting. Telecompaper verwacht dat het aantal vaste aansluitingen in 2021 zal zijn gedaald tot 5,5 miljoen.

De dominantie van KPN en Ziggo baart toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgen. De ACM klaagde vorig jaar al eens over een gebrek aan mogelijkheden om het duopolie van de twee bedrijven aan te pakken. De bestaande regelgeving uit Brussel is gericht op het aanpakken van een dominante partij, niet twee partijen. In mei dit jaar waarschuwde de ACM KPN en Ziggo nog eens dat het de twee bedrijven beter in de gaten zal houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden