Ziggo-baas casht ruim 20 miljoen euro

De eerdere beursgang en aanstaande overname van Ziggo zijn voor de top van de kabelaar uitgelopen op een on-Nederlands beloningsfeest. President-commissaris Andrew Sukawaty heeft eerder deze maand voor ruim 20 miljoen euro aan aandelen verzilverd, financieel bestuurder Bert Groenewegen cashte voor ruim 10 miljoen euro.

Beeld anp

Dat blijkt uit meldingen bij toezichthouder AFM. De Amerikaanse president-commissaris van Ziggo verkocht op 11 november de 513 duizend aandelen die hij nog over had voor 39,13 euro per stuk. Dat leverde hem 20.081.829,04 euro op. Anderhalf jaar geleden verkocht Sukawaty al eens een pakket ter waarde van 5,4 miljoen euro.

Bert Groenewegen verkocht op 11 november ruim 260 duizend aandelen, goed voor bijna 10,3 miljoen euro. De financieel bestuurder cashte eerder al voor 3,4 miljoen euro. Beide topmannen verkopen hun aandelen omdat Ziggo wordt overgenomen door Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van UPC. Sukawaty vertrekt daarbij, Groenewegen blijft. Hij kreeg een dag voor de verkoop van zijn pakket, op 10 november, ruim 11 duizend nieuwe aandelen.

Beleggersvereniging VEB noemt de Ziggo-miljoenen 'on-Nederlands'. Niet alleen vanwege het bedrag - 20 miljoen euro is 2,5 keer het bedrag dat Ajax volgend jaar van zijn nieuwe sponsor krijgt - maar ook omdat de president-commissaris het meeste krijgt van iedereen.

Dat is ongebruikelijk in Nederland en komt doordat Ziggo in handen was van twee Angelsaksische opkoopfondsen, die gewend zijn de top vol te hangen met prestatieaandelen. Het Amerikaanse Warburg en het Britse Cinven kochten jarenlang gemeentelijke en regionale kabelbedrijven op en smeedden ze samen tot Ziggo. Sukawaty was er toen al bij.

Profijtelijke belegging

De VEB vindt de tientallen miljoenen voor de top wel veel, maar niet te veel, al was het maar omdat de bestuurders ook iets hebben moeten betalen voor hun pakket, dat bij een mislukte beursgang niks had opgeleverd. 'In absolute zin is het natuurlijk veel geld', zegt VEB-econoom David Tomic. 'Maar voor aandeelhouders is een belegging in Ziggo ook profijtelijk geweest. Een belegger die sinds de beursgang meedeed, heeft zijn inleg verdubbeld.'

Begin dit jaar ontstond ophef omdat de net aangetreden Ziggo-baas Rene Obermann na de overname alweer zou vertrekken, met medeneming van 2,5 miljoen euro 'tekengeld'. Uit de meldingen bij de AFM blijkt dat de Duitser op 10 november ruim 25 duizend Ziggo-aandelen kreeg, die hij een dag later voor 1,01 miljoen euro verkocht.

Bij de overname van Ziggo door Liberty Global gaan honderden banen verdwijnen. 'In onderhandelingen daarover gaat het ook over de bedragen die de werkgever over heeft om boventallige medewerkers te bemiddelen naar ander werk, of voor vertrekregelingen om vrijwillig vertrek te stimuleren', zegt bestuurder Albert Spieseke van CNV Publieke Zaak. 'Gezien de bedragen die ten goede komen aan twee topbestuurders, ga ik er van uit dat die zelfde ruimhartige houding ook zal worden ingenomen ten aanzien van de medewerkers die onder het sociaal plan vallen.'

Ziggo-CEO Rene Obermann, financieel bestuurder Bert Groenewegen en Diederik Karsten van Liberty Global tijdens een persconferentie in januari.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden