Zielige plofkip is iets duurzamer

Wat is het? Kip. Of eigenlijk ‘kuiken’, we eten vrijwel geen volwassen kippen.

Hoe worden vleeskuikens gekweekt?

Gangbare vleeskuikens: in ‘stallen’ (meer dan 20 duizend dieren), met twintig dieren per vierkante meter, in uitsluitend kunstlicht. Biologische vleeskuikens (EKO) leven in stallen met maximaal 4.800 dieren, met tien kippen per vierkanet meter en met een uitloop naar buiten van 2,5 tot 4 vierkante meter per kip.

Zijn gangbare en biologische vleeskuikens van het zelfde ras?

Nee. De gangbare vleeskuikens zijn van een vleesras dat razendsnel groeit: ze worden na veertig dagen geslacht (2 kilo). Ouder kan niet, omdat ze dan door hun poten zakken of een hartstilstand krijgen, vandaar de benaming ‘plofkip’. Biologische kippen groeien normaal. Ze worden na 81 dagen geslacht.

Wat is de verhouding gangbaar/biologisch?

In Nederland worden 95 miljoen vleeskuikens per jaar opgefokt. 550 duizend ton vlees. Daarvan is nog geen 1 procent biologisch of scharrel.

Hoe hoog is de milieubelasting?

Vlees is het meest milieubelastende voedingsmiddel, maar kip steekt gunstig af bij varkens- en rundvlees. Door de grootschalige manier van fokken belasten gangbare kuikens het milieu minder dan biologische. De reguliere fokkerij gebruikt per kip minder aardgas en elektriciteit, minder voer, stro en ruimte en stoot iets minder broeikasgassen uit. Bovendien leven biologische kippen langer, waardoor ze meer eten en meer mest uitscheiden.

Hoe zit het met ziekten en geneesmiddelen?

Door de stressvolle omstandigheden waarin reguliere vleeskuikens leven, zijn ze heel vatbaar voor ziekten. Volgens een onderzoek van de universiteit in Wageningen (2007) worden in de reguliere fokkerij veel antibiotica (zoals tetracycline en doxycycline) gebruikt. Resten daarvan worden ook teruggevonden in het vlees, hoewel meestal binnen de wettelijke eisen. Sinds 2006 is het gebruik van groeibevorderaars in de EU verboden, maar ze worden nog steeds op grote schaal gebruikt. Er is nauwelijks controle op geneesmiddelengebruik.

Biologische kippen zijn veel gezonder. De biologische fokker gebruikt nauwelijks medicijnen en geen antibiotica of groeibevorderaars.Er zitten geen residuen in het vlees.

Hoe zit het met de diervriendelijkheid?

Volgens onderzoek van de Consumentenbond en Milieudefensie scoren gangbare vleeskuikens het laagst op dierenwelzijn van alle landbouwdieren. Ze kunnen zich amper bewegen, door ruimtegebrek en ze worden snel te zwaar om te kunnen lopen. Stress veroorzaakt ziekten en gebreken, zoals wonden en blaren aan borst en poten. De legmoeders worden uitgehongerd, omdat ze anders door hun poten zakken.

Wat kost het?

Biologische kip is ongeveer twee keer zo duur. Maar doordat er minder vocht in zit, krimpt hij minder bij bereiding. Je houdt dus meer vlees over.

Hoe smaakt het?

Biologisch kippenvlees heeft meer smaak en is steviger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.