Ziektewet moet ook gelden voor zzp'ers, vindt CDA

Met een vergaande hervorming van de ziektewet wil het CDA de arbeidsmarkt openbreken. Als het aan de christen-democraten ligt, betalen werkgevers voortaan alleen de eerste acht weken nog door bij ziekte.

Sybrand Buma, CDA-fractieleider in de Tweede Kamer.Beeld anp

Wie langer ziek is, ontvangt bijna twee jaar een uitkering via een collectieve regeling. Deze wordt betaald uit premies. Die regeling geldt niet alleen voor werknemers in loondienst, maar ook voor zzp'ers en freelancers. Het CDA hoopt hiermee het verschil tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Werkgevers moeten zieke werknemers nu nog maximaal twee jaar doorbetalen, terwijl zelfstandigen hun ziekterisico zelf dragen.

CDA-leider Buma en Kamerlid Pieter Heerma lanceren dit plan vandaag in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Ze willen dat voor iedereen dezelfde voorwaarden gelden en dat verzekeraars de regeling uitvoeren zonder risicoselectie. Alle werkenden - werknemers in loondienst, zzp'ers, flexkrachten - zijn dan bij ziekte twee jaar verzekerd, op de eerste acht weken na. Die basisverzekering moet worden ingericht naar het model van de huidige zorgverzekering.

'Daarmee', schrijven Buma en Heerma, 'worden de risico's gedeeld, wordt de premie aanvaardbaar voor alle deelnemers en worden zelfstandigen met een hoger risico niet meer uitgesloten. Dan zal ook valse concurrentie op arbeidskosten voor een groot deel worden vermeden.'

Met dit voorstel wil het CDA het midden- en kleinbedrijf tegemoetkomen. Dat loopt al jaren te hoop tegen de twee jaar doorbetaling van salaris aan zieke werknemers. Die dure verplichting zou bedrijven huiverig maken mensen in dienst te nemen en de voorkeur te geven aan zelfstandigen zonder personeel - zzp'ers - die zelf het ziekterisico dragen.

Het CDA hoopt met dit voorstel ook de druk op werknemers te verminderen om als zzp'er aan de slag te gaan. Wie geen vaste baan kan krijgen, begint tegenwoordig immers vaak als zzp'er. De zelfstandige kan zichzelf verzekeren tegen ziekte, ontslag, langdurige arbeidsongeschiktheid en pensioen. Maar die regelingen zijn duur en dat spant te meer waar de inkomsten onder druk staan door concurrentie van andere zzp'ers. Als inkomensverlies door ziekte collectief verzekerd wordt, wordt het risico voor zzp'ers kleiner. Voor werkgevers wordt het ook interessanter oudere werknemers in dienst te houden of aan te nemen.

Ingezonden brief

CDA-fractieleider in de Tweede Kamer Sybrand Buma en CDA-woordvoerder Sociale Zaken Pieter Heerma schreven een brief naar de Volkskrant. Lees hier de brief.

De coalitie van PvdA en VVD is het niet eens over de aanpak van de onstuimige groei van het aantal zzp'ers, noch over de Ziektewetverplichtingen voor werkgevers. Het CDA stelt met dit voorstel de impasse in het kabinet en tussen de regeringspartijen aan de kaak. Buma hekelt de opstelling van beide regeringspartijen: 'De PvdA laat zijn oren hangen naar de FNV in een mate die soms op chantage lijkt, en de VVD bejubelt de Angelsaksische arbeidsmarkt en verkwist zo de onze.'

Sinds het aantreden van het kabinet-Rutte voert het CDA oppositie tegen het regeringsbeleid, ook al werden sommige grote wetsvoorstellen gesteund. Sinds de zomer vaart het CDA een andere koers. Als enige oppositiepartij steunt het de belastingverlaging die het kabinet voor 2016 voorstelt.

Dat het CDA nu met een voorstel komt om de impasse te doorbreken in het beleid voor de werkgelegenheid, lijkt te wijzen op een verlangen naar verantwoordelijkheid. We zijn klaar om te regeren, is de boodschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden