Ziekteverzekeraars zijn niet meer tegen basisverzekering

De ziekenfondsen en een deel van de particuliere ziektekostenverzekeraars verzetten zich niet langer tegen een verplichte basisverzekering voor iedereen. Bijna alle verzekeraars willen bovendien graag zelf de AWBZ, de volksverzekering voor ouderen- en gehandicaptenzorg, gaan uitvoeren....

Het gewijzigde standpunt over de basisverzekering blijkt uit gesprekken met de vier grootste verzekeringscombinaties en enkele kleinere ziekenfondsen. De aanzet tot de discussie werd woensdag in Den Haag gegeven door zorgverzekeraar VGZ uit Nijmegen, die 11 procent van de markt bestrijkt. Bestuursvoorzitter B. Dessing sprak zich op een persconferentie uit voor een samenvoeging van de huidige drie verzekeringsvormen: ziekenfonds en particuliere verzekering (waaruit huisarts en ziekenhuis worden betaald) en de volksverzekering AWBZ.

Vorig najaar kondigde minister Borst van Volksgezondheid aan dat ze nog deze kabinetsperiode een plan wil maken voor zo'n basisverzekering. Sinds 1993 was het onderwerp een politiek taboe. Een poging van de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid om zo'n systeem op te zetten, stuitte op fel verzet van de verzekeraars en een deel van het parlement. Inmiddels is de VVD om, althans wat betreft de samenvoeging van ziekenfonds en particuliere verzekering (de AWBZ blijft apart).

Voorzitter Wiegel van de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland houdt vooralsnog vast aan de bestaande situatie. Maar een telefonische rondgang langs zijn leden leert dat er grote animo bestaat voor het idee.

De CZ Groep in Tilburg, die 10 procent van de markt in handen heeft, zegt dat de tijden veranderd zijn en juicht samenvoeging van de drie verzekeringsvormen toe. 'Wij lopen hopeloos vast in de huidige structuur en willen ook graag zelf de AWBZ uitvoeren', zegt een woordvoerder.

De AWBZ wordt nu uitgevoerd door regionale zorgkantoren, gerund door de dominante verzekeraar in een regio. Doordat de zorgkantoren in feite een monopoliepositie hebben, beperken zij de keuzevrijheid van de consument, zeggen verzekeraars en een meerderheid van de Tweede Kamer.

De VGZ Groep en CZ Groep zijn combinaties van ziekenfondsen en particuliere verzekeraars. De Agis Groep, waartoe het Amsterdamse ZAO behoort en die voornamelijk ziekenfondsverzekerden telt, vindt samenvoeging ook voor de hand liggen. Maar bestuursvoorzitter Van der Veen vraagt zich af of daarmee de zorgkantoren overbodig worden.

Het Zilveren Kruis in Rotterdam (met een groot particulier bestand) vindt de zorgkantoren een obstakel voor concurrentie. Directeur Van Montfort wil de AWBZ buiten de basisverzekering houden. De kleinere ziekenfondsen zijn verdeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden