'Ziekenhuizen mogen voortaan concurreren'

Ziekenhuizen hebben de mogelijkheid om met elkaar te concurreren. Ze kunnen in belangrijke mate zelf bepalen welke zorg zij leveren, en dus kunnen patiënten kiezen in welk ziekenhuis zij zich willen laten behandelen....

Van onze verslaggeefster

Tot deze voorlopige conclusie komt de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa in een document waarover de verschillende partijen hun mening kunnen geven. Dit najaar komt de NMa met een definitief standpunt. Tot dusver waren ziekenhuizen zozeer gebonden aan wettelijke regels, dat er geen ruimte was voor concurrentie, vond de NMa. Maar de overheid heeft de regels versoepeld; daardoor kan concurrentie nu wél, zegt de NMa. Een uitzondering maakt de autoriteit voor de spoedeisende hulp. Daarbij heeft de patiënt geen keus: hij moet zo snel mogelijk worden behandeld.

De wet verbiedt ziekenhuizen om hun beddenaantal te vergroten, maar dat lijkt de NMa geen probleem: de behoefte aan bedden daalt juist, doordat patiënten steeds vaker poliklinisch kunnen worden behandeld.

Concurrentie op prijs kan nu nog nauwelijks, maar vanaf volgend jaar wél: dan hangt aan elke behandeling een prijskaartje, dat per ziekenhuis kan verschillen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden