Ziekenfondsen hebben aanzienlijk grotere reserves dan Borst meldde

De ziekenfondsen blijken over aanzienlijk ruimere reserves te beschikken dan minister Borst van Volksgezondheid de Tweede Kamer nog geen maand geleden meldde....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

De Kamer kreeg de brief van Borst enkele uren voor de televisie-uitzending van het televisieprogramma NOVA over de ziekenfondsresevres. Borst schrijft de Kamer dat haar oorspronkelijke cijfers fout waren als gevolg van 'misverstanden die aanvankelijk hebben bestaan tussen mijn ministerie en de Ziekenfondsraad' (de beheerder van de ziekenfondskassen). Op het ministerie wordt bevestigd dat de minister de kwestie opnieuw heeft laten uitzoeken nadat NOVA vragen had gesteld.

Uit de brief van de minister blijkt dat de gezamenlijke ziekenfondsen eind 1995 een overschot hadden van vijfhonderd miljoen gulden. Daarvan was driehonderd miljoen afkomstig uit overschotten op de nominale premies, en tweehonderd miljoen uit de reserves die tot 1986 waren aangehouden vanwege het vrijwillig ziekenfonds, dat in dat jaar werd opgeheven. Een aantal fondsen heeft die oude reserves alsmede de reserves ten behoeve van het aanvullend ziekenfonds aangehouden binnen de boekhouding.

Maar de meeste ziekenfondsen hebben de reserves van de vrijwillige verzekering in 1986 ondergebracht in afzonderlijke stichtingen. In 1986 beliepen die reserves een bedrag van 430 miljoen. Volgens de Ziekenfondsraad was dat bedrag in 1992 gestegen naar 510 miljoen. Gegevens over latere jaren ontbreken. Volgens de minister tellen die reserves niet mee bij het bepalen van de solvabiliteit van een ziekenfonds.

Uit de brief van Borst blijkt dat slechts één ziekenfonds (van de 27) een negatieve reserve heeft. Een handvol fondsen voldoet niet aan de solvabiliteitseisen: hun reserves liggen tussen de 0 en 100 procent. De overige beschikken over twee- tot viermaal meer reserves dan wettelijk is vereist.

De kamerleden Oudkerk (PvdA) en Van Boxtel (D66) zeiden gisteren in NOVA dat zij willen weten wat er gebeurt met de premiegelden die ziekenfondsverzekerden opbrengen. Oudkerk: 'Het is van de gekke dat wij moeten sleuren om extra geld voor thuiszorg en gehandicapten, terwijl er ergens een hoop geld ligt.' Oudkerk trok gisteren de conclusie dat de marktwerking in de gezondheidszorg, die door het kabinet wordt verdedigd, moet worden teruggedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden