Zeven banken verdacht in Parmalat-affaire

Het Openbaar Ministerie van Milaan wil van zeven banken meer duidelijkheid over de gebeurtenissen die leidden tot de bijna-ondergang van het zuivelconcern Parmalat....

ANPReutersAFP en Bloomberg

Italiaanse media hebben dit dinsdag gemeld. De autoriteiten zijn vooral geïnteresseerd in transacties die de banken verrichtten in de maanden voordat het fraudeschandaal bij Parmalat naar boven kwam. De onderzoekers willen weten of de banken al op de hoogte waren van de rampzalige situatie bij het zuivelconcern, en of ze hebben geprobeerd zich in te dekken.

Het onderzoek moet duidelijk maken in hoeverre de banken, die sinds 1995 voor Parmalat ongeveer 8 miljard euro aan obligatieleningen verzorgden, van de situatie bij het concern op de hoogte waren. De banken zelf kunnen bij een volledige ondergang van Parmalat veel geld verliezen. De grootste schuldeiser is Capitalia, waar ABN Amro voor 9 procent in zit. Capitalia is nog niet bij de autoriteiten in het vizier gekomen.

De oprichter van Parmalat, Calisto Tanzi, zit al sinds eind december vast. Dinsdag werd hij van de gevangenis in Milaan naar een cel in Parma overgebracht. In de affaire staan nog negen andere mensen onder arrest, onder wie twee ex-financieel directeuren.

De hoofdaccountant van Parmalat, Deloitte, zette vier jaar geleden al vraagtekens bij de cijfers van een Luxemburgse dochter, Parmalat Sonarfi. Deze twijfels zijn weergegeven in registers van de Luxemburgse kamer van koophandel. In de cijfers van moeder Parmalat, die ook werden goedgekeurd door Deloitte, stond er echter niets over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden