Zeven Amsterdamse parkeerbeambten verdacht Miljoenenfraude met parkeergeld ontrafeld

Zeven van de tien geldophalers die in opdracht van de Dienst Stadstoezicht in Amsterdam de parkeerautomaten legen, worden verdacht van verduistering van vijf miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De politie kreeg eerder dit jaar een tip, waarna ze de geldlopers een tijdje heeft geschaduwd. De gearresteerde geldophalers leegden de automaten en hevelden een deel van het geld over in tassen die ze met de dienstauto naar hun privé-auto of naar huis brachten. De verdachten hebben mogelijk jarenlang hun gang kunnen gaan.

Bij de arrestatie op dinsdag zijn vier geldlopers op heterdaad betrapt. Na de aanhoudingen zijn huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn grote geldbedragen (150 duizend gulden contant), sieraden, vuurwapens, drie auto's en computers in beslag genomen. Om de schade voor de gemeente te beperken, hebben deurwaarders beslag gelegd op inboedels en de tegoeden van bankrekeningen. Bij een rijschool annex motorzaak van een van de verdachten is beslag gelegd op 44 motoren en vier auto's.

In Amsterdam staan 2400 parkeerautomaten die regelmatig door het team van tien geldophalers worden geleegd. Jaarlijks halen ze vele tientallen miljoenen gulden op. Voor 1997 wordt de opbrengst geschat op ruim 68 miljoen. In 1996 stopten automobilisten bijna zestig miljoen gulden in de Amsterdamse automaten.

De Dienst Stadstoezicht wil niet zeggen hoe het grootste deel van het geldophalersteam jarenlang heeft kunnen frauderen. Volgens de woordvoerder is het controlesysteem goed, maar werkten de frauderende geldophalers volgens een waterdichte methode nauw samen.

De Dienst wil hangende het onderzoek niet precies uit de doeken doen hoe de parkeermeters zijn beveiligd, en hoe de medewerkers, die de automaten regelmatig legen, worden gecontroleerd.

Woordvoerders van de Dienst Parkeerbeheer in Den Haag en in Rotterdam reageren verbaasd op de fraude en de omvang daarvan. In de twee steden registreert de parkeermeter hoeveel en welke muntstukken er door de gleuf worden geworpen. Bij het legen van de automaat, drukt de printer een lijst af waarop staat hoeveel kwartjes, guldens, rijksdaalders en munten van vijf gulden er in de automaat zitten. Die moeten de geldlopers met het geld overleggen.

Een mogelijkheid om geld te verduisteren is het vervalsen van het lijstje met de opbrengst. Ook kan geld worden achtergehouden uit defecte automaten, die niet hebben geregistreerd hoeveel geld ze hebben ontvangen. Tevens kan de controle van de bonnetjes bij Stadstoezicht gebrekkig zijn geweest, waardoor het achterhouden van een deel van de opbrengst niet opviel.

De woordvoerder van de dienst in Amsterdam bevestigt dat de parkeerautomaten in Amsterdam zijn uitgerust met een controlemechanisme, maar geeft geen details. De ambtenaren die de geldlopers moeten contoleren, worden niet verdacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.