Zet Europees Parlement bijl aan de wortel van Google?

Het Europees Parlement (EP) streeft naar opsplitsing van internetgigant Google. Hoe bedreigend is dit voor de zoekmachine?

null Beeld ap
Beeld ap

Wat wil het Europees Parlement precies?

Een officieel voorstel is er nog niet, maar een ontwerpmotie. Daarin pleit het parlement voor de ontkoppeling van zoekmachines en andere diensten als die tot een en hetzelfde bedrijf behoren. De maatregel zou dus niet alleen Google treffen, dat naast een zoekhulp voor internet een e-maildienst (Gmail) aanbiedt, online opslag, kaarten, online kantoorsoftware, een webbrowser en een besturingssysteem voor mobieltjes. Ook Microsoft bedient gebruikers naast Bing Zoeken met Outlook.com, OneDrive, Bing Maps, Office Online, Internet Explorer en Windows.

Waarom wil het parlement Google opdelen?

De Europese Commissie onderzoekt al sinds 2010 of Google misbruik maakt van zijn dominante marktpositie. Zijn zoekmachine heeft in grote delen van Europa rond de 90 procent marktaandeel. Google zou die populariteit volgens sommigen misbruiken om zijn eigen diensten te bevorderen. In de VS is Google om die reden in 2012 gedwongen zijn handelspraktijken aan te passen.

Zijn er andere bezwaren?

Kranten en andere media vinden dat Google goede sier maakt met hun content op Google Nieuws, een overzicht van verwijzingen naar nieuws elders. Google zit andere advertentieverkopers dwars, luidt een andere klacht. De opmars van Android, dat driekwart van de mobieltjes bestuurt, wakkert de zorg over een 'ongezonde' marktmacht aan. Dat Google met (legale) constructies de belastingen 'vermijdt' is ook munitie voor klagers, net als de wijze waarop het bedrijf met de privacy van zijn gebruikers omspringt. In 2012 veegde Google de voorwaarden voor al zijn diensten op een grote hoop ondanks Europese bezwaren.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Hoe haalbaar is het voorstel?

Het parlement heeft niet de macht om wetten op te maken die bedrijven tot het afstoten van onderdelen dwingt. De Europese Commissie kan dat wel. 'We wijzen er alleen maar op dat er middelen zijn die de commissie kan aanwenden', zo zei een van de opstellers van het voorstel, de Duitse christen-democraat Andreas Schwab. Vier Duitse ministers hebben in een brief aan Brussel hun steun uitgesproken voor het plan, waarachter de twee grootste partijen in het parlement hun gewicht hebben gegooid. De timing van het voorstel is saillant: er is in Brussel een nieuw dagelijks bestuur aangetreden.

Wat vindt dat nieuwe bestuur ervan?

De nieuwe commissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, heeft nog niet publiekelijk gereageerd. Bij haar aantreden zei de Deense politica dat ze de tijd zou nemen om het dossier Google goed te bestuderen voor ze tot volgende stappen zou besluiten. Vestager sprak van een 'complexe' kwestie 'waaraan vele kanten zitten'. De afgelopen jaren heeft Google herhaaldelijk gepoogd tot een vergelijk te komen met haar voorganger. Maar de compromissen gingen de Europese Commissie of Google's tegenstanders niet ver genoeg.

Wat zou het gevolg zijn van een opdeling?

Vermoedelijk het einde van veel van de activiteiten die Google nu ontplooit naast zijn zoekmachine. Van de omzet van ruwweg 60 miljard dollar per jaar is naar schatting 65 procent afkomstig van advertenties die Google bij zoekopdrachten laat zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden