Zesde ontslagronde ING in 6 jaar

De massaontslagen in de financiële sector blijven elkaar razendsnel opvolgen. Dinsdag was ING weer aan de beurt. De komende drie jaar verdwijnen daar nog eens 2.775 voltijdsbanen, kondigde de bank dinsdag aan.

Een werknemer bij het hoofdkantoor. ING gaat de komende drie jaar ongeveer 1700 banen in Nederland schrappen, omdat het financieel concern verder inzet op de digitalisering van zijn bankactiviteiten.Beeld anp

Dit is al de zesde grote ontslagronde in evenzoveel jaar bij ING. In totaal heeft het financiële concern sinds 2008 bijna elfduizend personeelsleden de wacht aangezegd. Een deel van dat baanverlies komt op het conto van Nationale-Nederlanden, de verzekeraar die nu nog van ING is, maar binnenkort wordt afgesplitst.

Nog geen twee weken geleden presenteerde ABN Amro de vierde ontslagronde sinds 2008. Rabobank heeft de afgelopen zes jaar ruim 7.000 werknemers de wacht aangezegd. Verzekeraar Achmea loosde in dezelfde periode 6.500 medewerkers, Aegon bijna 500 en SNS Reaal bijna 1.000. Dit zijn alleen de ontslagen in Nederland.

De werkgelegenheid in de financiële dienstverlening daalt veel harder dan die in andere sectoren, constateerde het UWV deze zomer al in een studie naar de arbeidsmarkt in deze sector. Tussen 2005 en 2013 zijn er 28 duizend banen in de financiële sector verdwenen, een daling van 7 procent.

Beeld De Volkskrant

Geschrokken

Het UWV voorspelde in juli dat voor 2019 nog eens 15 duizend arbeidsplaatsen bij banken, verzekeraars en eenmansbedrijfjes in deze branche zullen sneven. Die sombere prognose zou wel eens te optimistisch kunnen blijken. Nog geen vier maanden na publicatie staan er immers alweer 3- à 4.000 nieuwe ontslagen op de rol.

De vakbonden reageerden gisteren dan ook geschrokken op de bekendmaking van ING. Emanuel Geurts van vakbond De Unie: 'We zijn niet zo geschokt dat er nieuwe ontslagen vallen, maar wel door het hoge aantal. De banenkrimp gaat veel sneller dan verwacht.' Ook de CNV Dienstenbond zegt 'onaangenaam verrast' te zijn. Kaderlid Ike Wiersinga: 'Drie jaar geleden spraken we nog met ING af dat de bank haar personeelsbestand niet meer schoksgewijs, maar stapsgewijs zou laten slinken. Medewerkers zouden daardoor de gelegenheid krijgen zich voor te bereiden op een nieuwe functie binnen of buiten de bank. Maar nu besluit ING toch een stroomversnelling toe te passen. Erg teleurstellend.'

In de eerste jaren na de kredietcrisis waren de massaontslagen bij banken en verzekeraars deels te wijten aan de recessie en de slechte huizenmarkt. Nu de banken weer flink winstgevend zijn en de woningmarkt aantrekt, is er nog maar één duidelijke reden: digitalisering. De dienstverlening van banken en verzekeraars leent zich bij uitstek voor automatisering. Nederlandse consumenten lopen internationaal voorop in hun enthousiasme voor internetbankieren en mobiel bankieren. Nederlanders onder de 40 jaar komen vrijwel nooit meer in een bankfiliaal. Ze regelen al hun bankzaken via de app en via internet. De ING-app wordt drie jaar na de lancering door 1,8 miljoen klanten gebruikt, terwijl 5,5 miljoen ING-klanten internetbankieren.

Gedwongen ontslagen

Naast ING hebben ook alle andere banken de afgelopen jaren hun kantorennetwerk ingekrompen en hun dienstverlening vergaand geautomatiseerd. ING gaat zet daarin nu weer een nieuwe stap, blijkt uit het persbericht van de bank. De ontslagen vallen dit keer vooral op het hoofdkantoor van de consumentenafdeling in Amsterdam. Onder anderen callcentermedewerkers en ict'ers verliezen hun baan. Een groot deel van de gedupeerden (1.075 van de 2.775 fte's) zijn externe medewerkers, zoals freelancers en uitzendkrachten. Omdat de mogelijkheden voor natuurlijk verloop na alle vorige ontslagronden wel zo'n beetje zijn uitgeput, gaat het vooral om gedwongen ontslagen.

Uit de UWV-studie blijkt dat relatief veel bankmedewerkers na hun ontslag overstappen naar andere dienstensectoren zoals de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. De ING'ers die ontslagen worden, krijgen negen maanden salaris doorbetaald terwijl ze naar ander werk omkijken en/of zich laten omscholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden